Maailmanpyörä pyörii sittenkin

Helsingin kaupungin rakennuslautakunta myönsi 28.5. pidetyssä kokouksessaan rakennusluvan Katajanokan maailmanpyörälle. Luvan mukaan maailmanpyörä voi olla Katajanokalla vuoden 2016 lokakuun loppuun asti. Lautakunta päätti asiasta yksimielisesti.

Maailmanpyörä näkyy suunnitelman mukaan komeimmillaan täytenä ympyränä Kauppatorille ja hillitympänä ellipsinä Olympiaterminaalin ja meren suuntaan. Huvilaite ei hallitse kaupunkikuvaa kaukaa mereltä päin katsottuna. Muun muassa Uspenskin katedraali ja Tuomiokirkko nousevat selvästi laitetta korkeammalle.

Noin 40 metriä korkeassa maailmanpyörässä on 30 lämmitettävää gondolia, joihin kuhunkin voidaan ottaa kahdeksan matkustajaa. Luvan hakija, United International Leisure AG, tavoittelee huippupäivinä noin 3000–4000 vierailijaa. Hakijan kokemuksen mukaan jonot jäisivät tuolloin noin 25 metrin pituisiksi. Maailmanpyörän ympäristö on arvokas, joten pyörä valaistaan hillitysti. Maailmapyörän opastus- ja mainoslaitteille pitää hakea erillinen toimenpidelupa ja tiedottamisessa tulee erityisesti ottaa huomioon julkisen liikenteen käyttäminen.

Maailmanpyörää on suunnittelun aikana siirretty noin 50 metriä itään, koska Kauppatorin puolelle on haluttu varata tilaa myös muulle Helsingin vanhaa keskustaa elävöittävälle toiminnalle. Naapurit eivät ole esittäneet hakemuksesta huomautuksia.