Voimallisemmin uudisrakentamisen työmaita kuin korjausrakentamista. Hiljaista kuitenkin muualla kuin kasvukeskuksissa ja pääkaupunkiseudulla.
Tältä näyttää LVI-urakoitsijoiden tämänhetkinen työtilanne tuoreen suhdannebarometrin mukaan.
Uudisrakentamisen suhdannetilanne on noussut vähintäänkin tyydyttäväksi 75 %:lla LVI-urakoitsijoita.
Vielä keväällä tilanne oli vähintäänkin tyydyttävä vain 56 %:lla, mutta muutos parempaan alkoi näkyä loppukeväällä ja kesällä.
Uudisrakentamisen piristyminen on laskenut korjausrakentamisen tyydyttävälle tasolle. Muutos näkyy ohuesti liikevaihdon jakautumisessa: uudisrakentamisen osuus liiketoiminnasta on 33 % (keväällä 30 %).
Pääkaupunkiseudun ulkopuolella töitä on vaihtelevasti, mikä pitää hintatason alhaisena.
– LVI-urakoinnin markkina on polarisoitunut. Kasvukeskuksissa on töitä, mutta muu Suomi on hiljainen, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä toteaa.
LVI-urakoitsijat ilmoittavat hintatason laskeneen keväästä, eikä suuria hintojen nousuodotuksia ole. Kannattavuuskaan ei näytä parantuneen, päinvastoin. Se oli hyvä vain 22 %:lla (keväällä 37 %).
Kestoaihe uutisotsikoissa on putkiremonttien eli taloteknisten modernisointien hinnat.
– Niistä puhuminen on sama kuin toteaisi marjojen hinnan nousseen vuodessa 100 %, kun mansikan litrahinta oli viime vuonna 4 euroa ja nyt mustikka maksaa 8 euroa kilo. Puhutaan eri marjasta ja eri mittayksiköstä. Kahta samanlaista ja samalla tavalla toteutettua taloteknistä modernisointiakaan ei ole, Syrjälä huomauttaa.
Urakoitsijat pystyivät vastaamaan 77 %:iin tarjouspyynnöistä. Kiristynyt kilpailu näkyy läpimenoprosenteissa: nyt 20 ja keväällä 26.
– Median mukaan putkiremontit ovat oikea kultakaivos. Viestini urakoitsijoille on: kun kuitenkin epäillään, että LVI-urakoitsijat vuolevat kultaa, ryhtykää tekemään sitä, älkääkä käykö asiakkaissa taksvärkkipäiviä tekemässä, Syrjälä sanoo.