LVI-TU: Peruskorjaamista ei voida enää laiminlyödä

Suomalaisen rakennuskannan kunnossapitoa on laiminlyöty niin, että lähitulevaisuudessa peruskorjauksiin joudutaan panostamaan huomattavasti enemmän kuin mitä normaali kuluminen edellyttäisi, varoittaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry.

Liiton mukaan ongelmatilanne koskettaa niin julkisia kuin yksityisiäkin rakennuksia. Lisäksi LVI-TU kertoo tiedotessaan, että kiinteistöjen omistajat eivät ole tietoisia kiinteistöjensä kunnosta, joten korjaukset tulevat yllätyksinä. Kun korjauksiin ei ole henkisesti ja taloudellisesti varauduttu, jätetään niitä myös tekemättä. Kunnossapidon ja korjausten laiminlyönti tulee kasvattamaan tulevaisuudessa korjaustarvetta, lisäämään kustannuksia ja pahentamaan terveyshaittoja.

– Kyse on siitä, millaisen Suomen ja minkälaisen ympäristön suomalaisille haluamme luoda. Rakennusten päästäminen rapistumaan on tietoinen valinta”, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä kertoo.

Liitto esittää, että elokuun budjettiriihessä pitäisi päättää lisärahoituksesta vuodelle 2013 ja ensi vuoden budjetista alkaen rakentaa selkeä toimenpide- ja rahoitusohjelma rakennuskannan rappeutumisen hidastamiseksi. Liiton mukaan 100 miljoona euroa taloyhtiöiden korjausavustuksiin saisi liikkeelle miljardin investoinnit ja työllistäisi samalla 16 000 henkeä.

Lisäksi liitto esittää, että kotitalousvähennys tulisi palauttaa aiemmalle tasolle ja sen soveltamisaluetta laajennettaisiin koskemaan myös asunto-osakeyhtiöiden korjaustoimenpiteitä, jolloin kerros- ja rivitaloasukkaat olisivat samassa asemassa omakotiasujien kanssa.

– Tukien käytössä on varmistettava, että toimenpiteissä menetellään tilaajavastuulain mukaisesti ja työvoimasta suoritetaan yhteiskunnalliset velvoitteet”, Syrjälä painottaa.