Oletko käyttänyt rakentamisen lupien asiointipalvelua Lupapistettä? Tai tutustunut Liiteri-palveluun, joka on rakennettua ympäristöä koskeva tietopalvelu?
Tässä muutama esimerkki sähköisistä ja digitaalisista palveluista, joita on kehitetty Ympäristöministeriön rakennetun ympäristön palveluiden kehittämisessä RYPK-hankkeessa.
Hanke päättyy joulukuussa. Se on ollut osa Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe), jossa on kuuden vuoden aikana kehitetty useita palveluita sekä sähköisen asioinnin että kansalaisten demokratian edistämiseksi. Palvelut keskittyvät asumisen ja rakennetun ympäristön teemoihin.
Palveluiden käyttö aktiivista
Kuntien jo laajasti käyttöönottama rakentamisen lupien asiointipalvelu Lupapiste on saanut hyvän vastaanoton niin suunnittelijoiden kuin rakennusvalvonnan keskuudessa. Lupapiste vie rakennuslupien hakemisen ja käsittelemisen sähköiseen ympäristöön, jossa kaikki hankkeen osapuolet voivat seurata luvan käsittelyä reaaliaikaisesti vuorovaikutuksessa keskenään.
Lupapisteen on ottanut tai ottamassa käyttöönsä lähes sata kuntaa, Lupapisteen neuvontapalvelun käyttäjinä niitä on kolmisensataa ja rakentamisen lupahakemuksista Lupapisteen kautta tehdään kaikkiaan jo viidesosa.
Tarkkailija- ja Harava-palvelut tukevat alueellisen vaikuttamisen ja demokratian toteutumista. Tarkkailija tarjoaa kanavan tutustua käyttäjän itse valitsemaa aluetta koskeviin viranomaisten julkaisemiin tapahtumiin ja dokumentteihin, ja sitä kautta mahdollisuuden osallistua alueen suunnitteluun ja päätöksentekoon. Tarkkailijalla on noin 1800 rekisteröitynyttä käyttäjää, yhteensä käyttäjiä on ollut lähes 50 000.
Harava on idea- ja kyselypalvelu, jolla kunta tai organisaatio voi kerätä yleisöltä kartalle kiinnitettäviä ideoita, kommentteja tai huomioita. Haravalla on noin 80 käyttäjäorganisaatiota, ja palvelun kautta on tehty Suomessa lähes 250 julkista kyselyä. Palvelu on jo ollut käytössä myös Espanjassa, Sveitsissä ja Ruotsissa.
Liiteri on rakennettua ympäristöä koskeva tietopalvelu, jonka kautta kattavat tietosisällöt tarjotaan kansalaisten sekä asiantuntijoiden käyttöön. Palvelu lanseerattiin marraskuussa 2015.
Hankkeessa luotiin myös asumiseen liittyviä palveluita erityisesti kuntien ja Asumisen ja rahoituksen kehittämiskeskuksen (ARA) yhteistyöhön.
RYPK-hankkeen johdolla kehitetyt palvelut jäävät elämään valittujen yhteistyökumppaneiden ylläpitäminä. Avoimen lähdekoodin palveluita voivat eri tahot kehittää ja hyödyntää edelleen.
Lupapiste – Rakentamisen lupien neuvonta- ja hakupalvelu, www.lupapiste.fi
Tarkkailija – Palvelu alueellisen kehittämisen seuraamiseen www.etarkkailija.fi
Harava – Kartalle kerättävien ideoiden ja kommenttien alusta, www.eharava.fi
Liiteri – Rakennetun ympäristön ja kaavoituksen tietopalvelu, http://liiteri.ymparisto.fi
Vuokra-asuntojen hintatietopalvelu – Tietoa suurimpien kaupunkien vapaarahoitteisista vuokrasopimuksista, www.asuntojenvuokrat.fi