Lumitöissä oikea työntöote säästää selkää

Kotimaisen Masin suosikkimalleihin Kevytkolaan ja Iso Talkkari -lumikolaan on tänä talvena lisätty ergonominen työntöaisa. Sen taivutettu muotoilu mahdollistaa tukevan otteen saamisen niin lyhyelle kuin pitkällekin kolaajalle. Samalla lumen työntäminen penkan yli helpottuu.

– Lumitöitä voi helpottaa oikealla tekniikalla, pitävillä kengillä ja hyvillä välineillä. Esimerkiksi lumikolassa oikein taivutettu työntöaisa mahdollistaa erilaiset otekorkeudet omien mittojen mukaan. Pidempi kolaaja saa otteen keskeltä aisaa, lyhyempi taivutetuilta reunoilta. Työasentoa voi myös vaihdella lumen raskauden ja maaston mukaan. Esimerkiksi penkan ylitys onnistuu helpommin, kun käsien otetta saa tukevasti siirrettyä, vinkkaa Motoseal Componentsin toimitusjohtaja Kari Sallinen.

Perinteinen työntöaisa on vaihdettu ergonomiseen taivutettuun työntöaisaan Masi Kevytkolassa ja Masi Iso Talkkari -lumikolassa. Uudenlaista aisamallia testattiiin aiemmin uudessa Masi Nova Max -lumikolassa, ja palaute oli innostunutta.

Työntöaisassa käytetyn teräsputken läpimitta on 22 millimetriä. Paksumpi aisa tuntuu mukavammalta käteen ja antaa paremman taivutusvastuksen. Siksi aisa säilyttää muotonsa vuodesta toiseen.

– Masi-lumityövälineet ovat kotimaisia Avainlippu-tuotteita, jotka valmistetaan Raumalla. Olemme tehneet pioneerityötä lumitöiden keventämiseksi vuodesta 1982 asti. Suomalainen osaaminen herättää kiinnostusta myös ulkomailla. Suomen lisäksi Masi-lumityövälineitä myydään Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Virossa ja Yhdysvalloissa, Sallinen mainitsee.

Kulutusterä kuin maantieauroissa

Masi Iso Talkkari on leveä ja tilava lumikola aktiivikäyttäjille ja kiinteistönhoidon ammattilaisille. Kärkivahvike on vaihdettu vuosimallista 2018 lähtien höylääväksi Hardox-kulutusteräksi.

– Hardox-kulutusterä on samaa materiaalia kuin mitä käytetään maantieauroissa. Se on on käytössä lähes ikuinen. Siksi annamme kolalle seitsemän vuoden takuun ilman kilometrirajoitusta. Hardox-kulutusterä höylää lumet tarkasti, mikä estää tiukkaan pakkautuneen polanteen muodostumisen pihalle, Sallinen toteaa.

Iso Talkkari -mallissa kuupan työleveys kärjessä on 83 senttimetriä. Kuupan takalaidassa on ulkoinen 25 millimetrin vahvike ja kantokahva, josta kolaa on helppo nostaa. Työntöaisan sisällä on sisäinen vahvike, joka tekee lumitöiden raskaansarjalaisesta entistä vankemman työnnettävän.

– Masi Kevytkola on nimensä mukaisesti kevyt lumikola, joka sopii kaikenikäisille ja -kokoisille kolaajille. HD-polyeteenimuovista valmistetun kuupan työleveys on 72 senttimetriä. Kapeampi kuuppa tekee kolaamisesta kevyempää, varsinkin märällä loskalumella. Kuupan kärjessä on teräksinen 1,5 millimetrin kärkivahvike. Se on edullinen peruskola, jota kaikki perheen täysikasvuiset pystyvät käyttämään, Sallinen kuvailee.

Motoseal Components Oy:lle on myönnetty ISO 9001 ja ISO 14001 -sertifikaatit, jotka kertovat Masi-lumityövälineiden suunnittelun ja valmistuksen laadusta ja ympäristöystävällisyydestä.