Lumenpudotus taloyhtiön vastuulla

– Huoltoyhtiön ei pitäisi tilata lumenpudotusta, vaan lumenpudotuksen tarpeen arviointi ja tilaaminen tulisi aina olla isännöitsijän tai hallituksen puheenjohtajan tehtävänä, koska kyseessä on taloyhtiön taloudenpitoon kuuluva asia. Huoltoyhtiö voi valvoa lumitilannetta ja ilmoittaa havainnoistaan isännöitsijälle ja puheenjohtajalle, joiden tehtävänä on päättää lumenpudotuksen tarpeesta ja hoitaa tilaaminen.

Näin opastaa Kiinteistöpalvelut ry:n toimitusjohtaja Pia Gramén taloyhtiöitä toimimaan kattolumiin ja lumen ja jäiden pudotuksiin liittyen.
– Jos taloyhtiö on antanut huoltoyhtiölle ns. avoimen valtakirjan hoitaa lumenpudotukset ja huoltoyhtiö teettää työn alihankkijalla, niin silloin taloyhtiön täytyy luottaa siihen, että huoltoyhtiö laskuttaa työn sen ja alihankkijan välisen sopimuksen mukaisesti. Kustannukset voivat pitää sisällään myös muuta kuin pelkät alihankkijan työmiesten työtunnit, Pia Gramén toteaa.
Toki hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä voi pyytää selvityksen alihankintasopimuksesta ja sen ehdoista, jotta tietävät mistä kaikesta lumenpudotuskustannus koostuu.

Kiinteistönomistajan suuri vastuu
– Kiinteistön vastuulla on  huolehtia, että katolle on esteetön pääsy, siellä on lainmukaiset kattojen turvalaitteet, johon pudottajat saavat köydet ym. kiinnitettyä ja että katto on sellaisessa kunnossa, että siellä on lumenpudottajien turvallista liikkua, hän painottaa.
Lumenpudottajien pitää sitten itse arvioida, voivatko he työskennellä katolla turvallisesti. – Jos  eivät voi, sinne ei pidä hengen kaupalla mennä töitä tekemään.
Pia Gramén korostaa, että vastuu kuitenkin loppukädessä työmiestenkin työturvallisuudesta on kiinteistönomistajalla eli  tikkailla rimpuileminen ei ole työturvallisuusmääräysten mukaista. Lisäksi voi olla niin, ettei huoltoyhtiöllä ole kuitenkaan riittävästi tietoa, missä kunnossa katon turvavarusteet – ja laitteet ovat, kun se teettää työn alihankkijalla.

– Olisi selvempää, jos kiinteistönhuoltoyrityksellä ei ole omia lumenpudottajia, ettei se ottaisi koko lumenpudotustehtävää itselleen, vaan taloyhtiö tekisi sopimuksen suoraan lumenpudotusyrityksen kanssa, jota käyttää ja jolta tilaa tarvittaessa lumenpudotuksen, Pia Gramén vielä ohjeistaa.

Kiinteistöpalvelut ry:n toimitusjohtaja Pia Graménin neuvot on julkaistu elokuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti Pääkaupunkiseutu Extrassa 6/2013 erään helsinkiläisen hallituksen puheenjohtajan kattolumien pudotuskokemuksiin liittyen.

1 Trackback / Pingback

  1. Lumenpudotus on taloyhtiön vastuulla | DEVI Sulanapito

Kommentointi on suljettu.