Liukastusmisvahinkojen korvaamiseen opas

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine on julkaissut oppaan liukastumisvahinkojen korvaamisesta. Vaikka se onkin muutaman vuoden takaa, elämme jälleen ajankohtaa, jolloin erityisesti vesisateen ja plussa-asteiden pehmittämillä pihoilla ja kaduilla on syytä kulkea varovasti.
Liukastua voi, vaikka miten yrittäisi pystyssä pysyä. Minkälaiset kengät jaloissa? Toki myös taloyhtiön vastuulla olevan liukkaudentorjunnan hoitamisen taso vaikuttaa siihen, miten hyvin pystyssä on mahdollista pysyä.
Finen oppaaseen on koottu toimintaohjeita korvausten hausta sekä tärkeää tietoa eri tahojen vastuista.
Vahingon satuttua korvauskysymysten selvittäminen on tärkeää.
– Vahinkoa kärsineen omien vakuutusten lisäksi korvausta voidaan hakea siltä taholta, joka on vastuussa liukastumispaikan kunnossapidosta. Kiinteistön omistaja on tällöin yleensä se, joka on korvausvastuussa vahingoista, Fine toteaa perussäännöstä korvauskäytäntöä ajatellen.
– Vuokralainen, jolla on hallinnassaan koko kiinteistö, voi joutua korvausvastuuseen kuten kiinteistön omistaja, todetaan.
Lisäksi korvausta voidaan vaatia Finen mukaan kunnalta, mikäli liukastuminen on sattunut kunnan kunnossapitovastuulla olevalla alueella.
– Korvausvastuun syntyminen edellyttää kuitenkin tuottamusta eli tässä tapauksessa sitä, että alueen kunnossapidosta vastuussa oleva taho on laiminlyönyt asianmukaisen liukkauden torjunnan.

Korvauksen saannin kannalta merkitystä voi olla sillä, missä on kaatunut. Eri alueiden kunnossapitoa sääntelevät eri lait ja säännökset, joissa edellytetty kunnossapidon taso voi vaihdella.

Oppaan (2014) liukastumisvahinkojen korvaamisesta löydät täältä:

Lue myös toimittaja Hanna Rissasen vuonna 2010 kirjoittama artikkeli juttukeikasta, jolla hän sai opastusta oikeaoppiseen kaatumiseen.
Kaatumista ei tarvitse pelätä, jos sen osaa -artikkeliin pääset tästä: