Lisä- ja täydennysrakentaminen kiinnostaa

Lisäkerrosten rakentaminen ja täydennysrakentaminen kiinnostavat nyt taloyhtiöitä entistä enemmän varsinkin isojen perusparannushankkeiden rahoittamiseksi.
– Arvioimme, että alustavassa vaiheessa olevia täydennysrakentamiskyselyitä on noin 30:llä tontilla. Kaavaprosessissa on tällä hetkellä noin 10 hanketta ja meidän arviomme mukaan toteutuksessa nyt noin kymmenen hanketta. Eli yhteensä Helsingissä olisi viitisenkymmentä hanketta nyt jollakin tavalla täydennysrakentamisen piirissä.
Näin totesi projektipäällikkö, arkkitehti SAFA Pia Sjöroos Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston Täydennysrakentamisprojektista keväällä, kun Kiinteistöposti selvitti lisä- ja täydennysrakentamiseen liittyviä kokemuksia.
Pia Sjöroosin mainitsemassa luvussa on sekä vuokrataloyhtiöitä että asunto-osakeyhtiöitä.
Tästä jakauman, jossa siis kyselyvaiheessa noin 30 hanketta ja sen jälkeen määrä pienenee, perusteella voi myös nähdä sen, että taloyhtiöt innostuvat hankkeista, mutta usein alkuinnostuksen jälkeen hankkeet kuitenkin aika usein ”jäätyvät”.
Suunnittelija Riikka Henriksson Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksesta kertoo, että vuosien 2012-2015 aikana täydennysrakentamiskorvausta on maksettu kaupungin vuokratonteilla 11 kohteeseen, joista 3 on ollut asunto-osakeyhtiöitä. Muut kohteet ovat olleet Helsingin kaupungin asunnot Heka Oy:n tai isojen toimijoiden, kuten VVOn ja Saton toteuttamia.

Lue tarkemmin Kiinteistöpostissa julkaistu artikkeli Lisäkerrosten tuotto hisseihin ja parvekkeisiin, missä kerrotaan tarkemmin tamperelaisen As Oy Hämeenpuisto 16:n lisäkerrosten rakentamishankkeesta.
Lisäksi lue täydennysrakentamisen päätöksentekoon liittyvä artikkeli Asiantuntija-apua täydennysrakentamishankkeisiin.

Lisätietoja Helsingin täydennysrakentamishankkeista löytyy täältä: