Ei ole varaa jäädä asumaan nykyiseen kotiin, kotikaupungissa on turvattomia alueita ja eriytyminen asukkaiden kesken on kasvanut.
Tällaisia tuloksia ilmenee tutkimuksesta, johon vastasi 4 000 asukasta Helsingin, Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon seuduilta.
Helsingin seudulla peräti yhdeksän vastaajaa kymmenestä arvioi keskusta-asumisen olevan heille liian kallista.
Liki puolet yli tuhannesta suomalaisesta vastaajasta arvioi Helsingissä olevan alueita, jossa ei ole turvallista. Turvattomuutta kokee merkittävästi useampi Helsingissä kuin Kööpenhaminassa ja Oslossa asuvista. Tunne on jonkin verran myös Tukholmaa yleisempi.
Suuri enemmistö vastaajista haluaisi osallistua enemmän päätöksentekoon. Helsingin seudulla jopa kaksi kolmasosaa vastaajista kokee, ettei heillä ole juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa asuinalueensa kehittämiseen. Tässä Suomi eroaa selvästi muista Pohjoismaista.
Kuusi kymmenestä vastaajasta kokee eri alueiden välisten erojen kasvavan eli paremman tulotason kaupunginosat rikastuvat ja heikomman tulotason alueet köyhtyvät.
Asenteet muuttuvat
Noin kaksikymmentä prosenttia vastaajista Helsingin seudulta uskoo, että tämänhetkisellä pakolaistilanteella on pitkällä tähtäimellä positiivinen vaikutus alueen kehitykseen.
Kuitenkin vain harva, vain noin joka kymmenes, on valmis tinkimään elintasostaan pakolaisten auttamiseksi. Tukholman ja Oslon seuduilla asuvat näkevät tilanteen huomattavasti myönteisemmin.
Suomalaisuuden stereotypiaan ei kuulu turhanpäiväinen tuttavallisuus, mutta kyselyn mukaan 84 prosenttia Helsingissä asuvista sanoo tervehtivänsä naapureitaan, mikä on hieman pohjoismaisia verrokkikaupunkilaisia enemmän. Joka toinen Helsingissä asuva ei epäröisi auttaa naapureitaan, mutta toisaalta vain alle kolmannes olisi valmis pyytämään apua naapureiltaan.
Kaupunkielämää omalla alueella
Enemmistö Helsingissä asuvista sanoo kulkevansa päivittäiset matkat julkisilla kulkuneuvoilla. Pohjoismaiden pääkaupungeista julkinen liikenne on yhtä suosittua vain Tukholmassa.
Kaupunkilaiselämää vietetään etupäässä omilla asuinalueilla: joka toinen kantakaupungin ulkopuolella asuvista käy keskustassa enintään kerran kuussa. Vastaajista lähes 90 prosenttia käy myymälöissä ja liikkeissä vähintään kerran viikossa, mikä on enemmän kuin Tukholmassa, Kööpenhaminassa tai Oslossa.
Tutkimustulokset löytyvät osoitteesta theinclusivecity.com, missä on mahdollista tarkastella tutkimusdataa lähemmin ja tehdä vertailuja eri vastaajaryhmien välillä.
Tutkimuksen pohjoismaisten pääkaupunkiseutujen asukkaiden mielipiteistä toteutti tutkimusyhtiö United Minds ja sen tilasi NCC.