Liesiturvallisuus paremmaksi

Itsestään sammuvilla savukkeilla, palovaroiten määrän lisäämisellä kodeissa ja pelastusalan yhteinen kampanjointi eivät ole tuoneet paloturvallisuuden edistämisessä toivottua parannusta.
Tästä kertovat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön alustavat tiedot, joiden mukaan viime vuonna tulipalo vei hengen 87 ihmiseltä. Edellisvuonna tulipaloissa kuoli vain 58 ihmistä.
– Suomalaisessa yhteiskunnassa on asumisen paloturvallisuutta pyritty parantamaan. Näyttää siltä, että toimenpiteillä ei ainakaan vielä ole päästy pysyvästi palokuolemien merkittävään vähentymiseen, sanoo johtaja Matti Orrainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.
– SPEK on jo pidemmän aikaa edistänyt automaattisten sammutuslaitteistojen käyttöön ottoa Suomessa. Sammutuslaitteistot nousevat entistä ajankohtaisemmiksi, kun ikäihmisiä ja muita henkilöitä, joiden toimintakyky on heikentynyt, asutetaan omissa kodeissa. Heille on järjestettävissä erehdykset ja unohdukset salliva asuinympäristö, painottaa Orrainen.
Suuri osa asuntopaloista saa alkunsa lieden käytöstä. Myös liesipalojen ehkäisemiseksi on olemassa teknisiä ratkaisuja.
– Liesiä on pyritty kehittämään paloturvallisemmaksi erilaisin lisälaittein. Liesien turvalaitestandardi, joka määrittelee turvalaitteiden vaatimukset Euroopan laajuisesti, on juuri valmistunut, kertoo Orrainen.

Kolmannes tulipaloissa kuolleista oli ikäihmisiä
Viime vuoden 87 palokuolemasta 27 tapahtui kerrostaloissa, 36 omakotitaloissa sekä 10 rivi- ja muissa pientaloissa.
Viime vuoden 87 palokuolleesta miehiä oli 56 ja naisia 24. Seitsemän uhrin sukupuoli ei ilmennyt Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurannasta. Kuolleista 19 oli yli 65-vuotiaita, 31 oli 25–64 -vuotiaita. Lapsia tulipaloissa kuoli yksi, ja 16–24-vuotiaita palon uhreja oli neljä. 32 uhrin ikä ei selvinnyt tietolähteistä. Kolmannes niistä tulipaloissa kuolleista, joiden ikä ilmeni mediatiedoista, oli yli 65-vuotiaita.

1 Comment

  1. Sosiaali isännoitsijaa todella tarvitaan tulevaisuudessa.

    Valvoa liedet ajantasalle, palovaroittimet,, jätehuolto=vahhusten asunnoissa jäteongelmia !!

Kommentointi on suljettu.