Helsingin kaupungin eläinlääkärit joutuivat usein puuttumaan siihen, että vakavasti sairasta eläintä ei hoideta tai lopeteta. Suurin osa Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen eläinlääkäreille tehdyistä eläinsuojeluilmoituksista oli yksityisten henkilöiden tekemiä ja suurin osa tarkastuksista tehtiin yksityisasuntoihin.
Eläinlääkärit tekivät viime vuonna kaikkiaan 388 eläinsuojelutarkastusta Helsingissä.
Puutteita perushoidossa
Helsinkiläisten eläinsuojeluilmoitukset koskivat yleensä koirien liiallista yksinoloa ja koirien ulkoilutuksen puutetta, puutteita eläinten ruokinnassa sekä eläinten pahoinpitelyjä ja kovakouraista kohtelua.
Helsingissä on arviolta 70 000–80 000 lemmikkieläintä. Lisäksi Helsingissä on arviolta noin 500 harrastehevosta, tuotantoeläintila ja kaksi kotieläinpihaa.
Toimenpiteitä tarvittiin aiempaa enemmän
Eläinsuojelullisia toimenpiteitä vaativien tarkastusten osuus oli aiempaa korkeampi, 60 prosenttia kaikista tarkastuksista. Toimenpiteistä 51 prosenttia oli eläinsuojelulain 42 § mukaisia määräyksiä tai kieltoja epäkohtien korjaamiseksi ja 49 % oli eläinsuojelulain 44 § mukaisia kiireellisiä toimenpiteitä eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi, muun muassa tilapäinen hoidon hankkiminen muualta tai uudelleensijoitus. Lisäksi lievempien eläinsuojelullisten epäkohtien johdosta annettiin neuvoja ja ohjeita.
Tavallisimmin määräyksiin tai kieltoihin johtivat puutteet eläinten perushoidossa, kuten ruokinnassa, juotossa ja liikunnansaannissa, pitopaikan puhtaudessa ja turkinhoidossa, eläimen jääminen vaille tarvittavaa eläinlääkärin hoitoa tai turvallisuuden laiminlyönti.
Kiireellisiä toimenpiteitä edellyttivät eläimen hylkääminen sekä eläimen jääminen ilman hoitoa esimerkiksi omistajan joutuessa äkillisesti sairaalahoitoon tai poliisin säilöön.
Virkaeläinlääkärit joutuivat myös usein antamaan neuvoja ja määräyksiä silloin, kun vakavasti sairasta eläintä, jota ei enää voida hoitaa, ei ollut lopetettu. Joissakin tapauksissa eläinlääkärit joutuivat lopettamaan vakavasti sairaan eläimen kiireellisenä toimenpiteenä.
Piittaamattomuuteen ja törkeään huolimattomuuteen viittaavista eläinsuojelurikkomusepäilyistä tehdään poliisille tutkintapyyntö. Vuonna 2014 Helsingin käräjäoikeus langetti seitsemän määräaikaista eläintenpitokieltoa.