Lamppujen kierrätys ontuu

Menivätkö rikkoontuneet jouluvalot ja muut lamput normaalin roskan sekaan? Motiva muistuttaa, että lamput olisi pitänyt toimittaa SER-keräyspisteeseen – siis ainakin energiansäästö- ja ledilamput. Myös rikkinäiset jouluvalot kuuluvat SER-keräykseen.

Ongelma on yleinen, sillä Premium Light -hankkeessa tehdyn kyselyn perusteella yli 30 prosenttia suomalaisista ei tunne lamppujen kierrätykseen liittyviä käytäntöjä, ja joka viides ilmoittaa heittävänsä kaikki lamput sekajätteisiin.

Energiansäästö- ja ledilamput pitää kierrättää, jolloin lamppujen materiaalit saadaan talteen ja uudelleen käyttöön.

Käytetyt energiansäästö- ja ledilamput sekä alle 25 senttimetriä pitkät loistelamput on voinut toukokuusta 2013 lähtien palauttaa ilmaiseksi ja ilman ostovelvoitetta lamppujen SER-keräyspisteiseen. Sellainen on nykyisin yhä useammassa kaupassa, sillä lamppujen vastaanottovelvoite koskee kaikkia niitä vähintään 1 000 neliömetrin kokoisia päivittäistavarakauppoja sekä vähintään 200 neliömetrin kokoisia erikoiskauppoja, joiden valikoimiin lamput kuuluvat.

Lamput palautetaan SER-keräykseen ilman tuotepakkauksia. Palautus on maksutonta. Vanhat hehku- ja halogeenilamput laitetaan sekajätteen joukkoon.

Halogeenilamput, hehkulamput ja autojen lamput sen sijaan voi laittaa sekajätteen joukkoon.

Lähimmän SER-vastaanottopisteen löydät täältä: www.kierratys.info