Lamppujen energiamerkki erottelee tehokkuuden paremmin

Uusi lamppujen energiamerkki erottelee energiatehokkaimmat lamput toisistaan aikaisempaa paremmin. Lamppupakettien energiamerkinnät uudistuivat syyskuun alussa ja nyt esimerkiksi A-luokan lamppujen joukkoon tulivät myös tehokkaammat A+ ja A++ -merkinnän saaneet lamput.

Lamppupaketeissa on ollut energiamerkintä jo yli 10 vuoden ajan. Nykyiset energiatehokkaat lamput, kuten energiansäästö- ja LED-lamput, ovat olleet A-luokkaa. Uudistetun merkinnän jälkeen A-luokan asteikossa on myös A+ ja A++. Näin voit erottaa entistä paremmin esimerkiksi erilaisten energiansäästölamppujen energiatehokkuuden toisistaan. Esimerkiksi tehokkaimmat LED-lamput yltävät A+ -luokkaan. Sen perusteella tiedät, että ne ovat noin 30 prosenttia tehokkaampia kuin A-luokan perinteiset energiansäästölamput.

Kohdevalaistukseen sopivista lampuista halogeenit ovat vain C-luokkaa, joten ne eivät ole kovin paljon E-luokkaan sijoittuneita hehkulamppuja tehokkaampia.

Tulevaisuudessa lamppujen energiatehokkuus paranee, sillä esimerkiksi vuoden 2016 jälkeen kaikkien halogeenilamppujen tulee olla vähintään B-luokkaa ja LED- ja energiansäästölamppujen vähintään A-luokkaa. Markkinoille ei voi tuoda näitä vaatimustasoja huonompi tuotteita.

Hyvä energiatehokkuus yhdistettynä pitkään käyttöikään on LED-kohdelamppujen etu halogeenikohdelamppuihin verrattuna. Kymmenen kertaa pidempi käyttöikä ja kolme kertaa parempi tehokkuus mahdollistavat noin 50 euron säästön lamppua kohden kymmenen käyttövuoden aikana, kun halogeenikohdelamppu korvataan LED-lampulla. Mikäli kymmenen halogeenikohdelamppua vaihdetaan ledikohdelamppuihin, kertyy säästöä kymmenessä vuodessa noin 500 euroa.

Näin tunnistat hyvän led-lampun

Lue pakkausmerkinnät ja valitse käyttökohteeseen sopiva lamppu, jonka:

energiatehokkuusluokka on A+ (tehokkuus merkitsee käytännössä pientä energiankulutusta eli alhaisia käyttökuluja = pienempää sähkölaskua)

käyttöikä 25 000 tuntia (noin 25 vuotta)

sytytys- ja sammutuskerrat ovat suhteessa käyttöikään eli 25 000 tuntia palavan lampun tulee kestää vähintään 25 000 sytytystä ja sammutusta. Tilaan, jossa lamppua sytytetään ja sammutetaan usein, lampun pitää kestää 50 000 sytytyskertaa.

värisävy on omien toiveiden ja käyttötarpeen mukainen. Lamppu tuottaa lämpimän valkoista valoa, kun sen värilämpötila on 2 700–3 200 kelviniä (K).

värintoistokyky eli Ra-indeksi on vähintään 80. Ledien värintoistoindeksi on pienempi kuin hehkulamppujen. Tämä johtuu siitä, että värintoistoindeksiä määriteltäessä vertailuvalonlähteenä on käytetty hehkusäteilijää, jollainen hehkulamppu juuri on. Parhaimmilla ledilampuilla värintoistokyky on jopa 95 Ra (hehkulampulla 100).

Edellä mainitut kriteerit pohjautuvat eurooppalaisessa Premium Light -hankkeessa tehtyyn
markkinaselvitykseen sekä eurooppalaisten laatuvaatimusten vertailuun.