Lakea tutki: Taloyhtiön yhteinen vierashuone kiinnostaa kerrostaloasukkaita

Taloyhtiön omassa vierashuoneessa pitäisi olla oma sisäänkäynti. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Kerrostaloasujat ovat valmiita maksamaan ostovaiheessa 200 euroa ekstraa neliöltä palveluista, jos ne vähentävät asumiskustannuksia pitkällä aikavälillä, kertoo tuore selvitys. Asukkaita kiinnostaa myös taloyhtiön omistama hotellin kaltainen asunto, johon voi majoittaa kaukaa tulleet sukulaiset.

Asunnon ostajia ja asukkaita kiinnostaa nyt järkevä ja kustannustehokas asuminen, joten kaikki asunnon neliöt halutaan hyödyntää tehokkaasti. Etenkin pääkaupunkiseudun korkeat asumiskustannukset ovat saaneet aikaan sen, että kerrostaloasujat käyttäisivät saunomiseen ja pyykinpesuun mieluummin yhteisiä, helposti varattavia tiloja.

Yhteisten tilojen lisäksi asukkaat ovat valmiita maksamaan ekstraa taloyhtiön omistamasta erillisestä asunnosta. Taloyhtiön ”airbnb-asuntoa” voisi esimerkiksi vuokrata viikonlopuksi kaukaa tuleville sukulaisille. Hotelliasuntoon voisi olla oma sisäänkäynti, jotta talon ulkopuoliset ihmiset eivät pääse liikkumaan taloyhtiön muissa tiloissa.

Tiedot käyvät ilmi rakennuttajayhtiö Lakean teettämästä selvityksestä, jossa kartoitettiin, millaiset asumisen palvelut kerrostaloasukkaita ja asuntojen ostajia kiinnostavat.

”Oletuksemme oli, että asukkaat haluavat kaikenlaisia teknisiä vempaimia, joilla säätää asunnon laitteita, ja että hissi osaa vaikkapa viedä asukkaan oikeaan kerrokseen. Näin ei ollutkaan, vaan asukkaat arvostivat eniten säästöä tuovia ratkaisuja”, sanoo Lakean liiketoimintajohtaja Kristian Korpela.

Asunnosta ollaan valmiita maksamaan korkea hinta – jos se tuo myöhemmin säästöjä

Asunnon ostajat ovat valmiita maksamaan ostovaiheessa hieman korkeampaa neliöhintaa, jos isompi alkusijoitus tuo jatkossa säästöjä. Säästöjä tuovat ominaisuudet saavat maksaa asunnon ostovaiheessa maksimissaan 200 euroa neliöltä.

Selvityksen mukaan kerrostaloasujia kiinnostivat myös puhtaaseen ja ekologiseen asumiseen liittyvät ratkaisut, kuten kodin laitteet sulkeva pääkatkaisin. Sen avulla voisi joko kytkeä tietyt laitteet pois päältä tai asettaa laitteet energiatehokkaaseen poissa-tilaan.

”Asunnoilta vaaditaan nyt samoja ominaisuuksia kuin autoilta. Asumisen pitää olla taloudellista ja kuluttaa mahdollisimman vähän. Kerrostaloasujat arvostavat myös puhdasta ilmaa ja mahdollisuutta vaikuttaa itse asunnon energiankulutukseen”, Korpela täydentää.

Selvityksen mukaan kerrostaloasujille ja asunnon ostajille onkin tärkeää, että heillä säilyy kontrollintunne omaan asumiseensa. Asukkaat eivät esimerkiksi halua, että kerrostaloihin asennetaan valvontakameroita. Ostopäätökseen vaikuttaa myös luotettava isännöitsijä, joka edistää taloyhtiön etua.

Pakettipostilaatikot ja yhteisesti hankitut, kotiin tilattavat siivouspalvelut sekä yhteiskäyttöautot ja -tavarat kiinnostivat ostajia jonkin verran. Tämän tyyppisistä palveluista ei kuitenkaan olla valmiita maksamaan kiinteää kuukausimaksua, vaan asukkaat maksaisivat niistä mieluummin ainoastaan käytön yhteydessä.

Asumisen palvelut -selvitys toteutettiin laadullisin menetelmin syvähaastattelujen avulla. Selvityksessä kartoitettiin, millaisia toimintoja asunnon ostajat sekä kerrostaloasujat haluavat ja mistä palveluista he olisivat valmiita maksamaan jatkossa. Selvityksen toteutti palvelumuotoilutoimisto Palmu.


Lakea Oy
Lakealla luomme koteja elämistä varten. Rakennutamme, isännöimme ja tarjoamme asuntopalveluita. Erotumme eduksemme kekseliäisyydellä: kehitämme puurakentamista, aivan uudenlaisia rahoitusmalleja ja digitaalisia asumisen avittajia. Seinäjoelta ollahan lähäretty ja koko Suomea tavootellahan. Tähän mennessä meillä on toimistot Seinäjoen lisäksi Vaasassa, Kokkolassa, Jyväskylässä ja Vantaalla. Tule tutustumaan meihin osoitteessa www.lakea.fi