Jätehuollon tehostamiseksi tärkeintä on tehostaa jätteiden syntypaikkalajittelua, lisätä materiaalikierrätystä sekä ehkäistä jätteiden syntymistä. Jätteenpolton jätehuollon tehostamisen kannalta parhaaksi tavaksi valitsee vain 8 prosenttia yrityksistä.
Tämä käy ilmi kyselytutkimuksesta, jossa kysyttiin yritysten ympäristöasioista päättäviltä henkilöiltä kiertotaloudesta ja jätehuollon ratkaisuista.
Yritykset tunnistavat kiertotalouden hyödyt toiminnalleen jo kohtalaisen hyvin, sillä 60 prosenttia tutkimukseen osallistuneista yrityksistä uskoo, että vaikkei kiertotalous välttämättä tuo heille liiketaloudellisia hyötyjä, kiertotalouden kautta yritykset kantavat yhteiskuntavastuutaan ja kehittävät imagoaan. Yrityksistä 27 prosenttia näkee, että kiertotalous mahdollistaa heille konkreettisia liiketaloudellisia hyötyjä.
Entistä suurempi osa yrityksistä tunnistaa myös materiaalikierrätyksen hyödyt yrityksen yhteiskuntavastuun ja imagon kannalta. Vuonna 2011 toteutetussa tutkimuksessa 62 prosenttia yrityksistä näki materiaalikierrätyksen lisäämisen ja kaatopaikkajätteen vähentämisen vaikuttavan myönteisesti yrityksen ulkoiseen kuvaan. Tänä vuonna toteutetussa tutkimuksessa vastaava luku oli jo 79 prosenttia.
– Niiden yritysten osuus, jotka näkevät kiertotalouden tuovan myös konkreettisia kustannussäästöjä ja liiketaloudellisia hyötyjä, on pysynyt samana viiden viimeisen vuoden aikana. Huolestuttavaa oli myös se, että puolet vastaajista ei tiennyt, mitä heidän yrityksensä jätteille tapahtuu. Näistä lähtökohdista yritysten on vaikea tietää, miten toimintaa pitäisi kehittää, kyselytutkimuksen teettäneen SUEZ Suomi Oy:n toimitusjohtaja Jorma Kangas kertoo.
Tutkimukseen osallistui 269 yrityksen ympäristöasioista päättävää vastaajaa. Tutkimuksen toteutti Aula Research.