Suomeen rakennetaan yhtenäinen kyläturvallisuusmalli, joka toimii kylien asukkaiden apuna. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö rekrytoi ja kouluttaa kylien turvallisuuden yhdyshenkilöitä maan laajuisesti.
Ikäihmisten turvallisuutta aiotaan edistää myös seurakuntien diakoniatyöntekijöiden avulla.
Tarkoituksena on järjestää vähintään 15 alueellista Meidän turvallinen kylä -koulutusta. Koulutusten tuloksena syntyy noin 200 henkilön kasvava yhdyshenkilöverkosto. Yhdyshenkilöt vievät alueilleen ajankohtaista turvallisuustietoa ja keskustelua. He järjestävät kyläläisille tuetusti turvallisuuskoulutuksia ja liittävät tulipalojen ehkäisyn osaksi kyläyhdistysten toiminta- ja turvallisuussuunnitelmia.
Kotona asuvien ikäihmisten turvallisuutta pyritään puolestaan edistämään diakoniatyön kautta. Tavoitteena on saavuttaa ne syrjässä asuvat ikäihmiset, jotka eivät osallistu turvallisuuskoulutuksiin tai kylätapahtumiin. Diakoniatyön on havaittu olevan tärkeä toimija harvaan asutuilla alueilla, koska kirkolla on näillä alueilla laaja palveluverkosto. Vapaaehtoisesti hankkeeseen osallistuville diakoniatyöntekijöille annetaan tehtävään liittyvä koulutus.
Koulutusten järjestämiseen osallistuu osa alueellisista pelastuslaitoksista ja pelastusliitoista. SPEK vastaa koulutusten koordinoinnista ja koulutusmateriaaleista. Kyläturvallisuusmallia ovat SPEKin, pelastuslaitosten ja pelastusliittojen lisäksi rakentamassa Suomen Kylätoiminta ry, Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR:n Harvaan asutun maaseudun verkosto sekä Kirkkohallitus.
Kyläturvallisuusmalli perustuu vuosien 2013–14 Arjen turva harvaan asutuilla alueilla -hankkeen kokemuksiin Kainuussa. Mallin kehittämistä rahoittaa Palosuojelurahasto.
Lisätietoa:
www.kyläturvallisuus.fi