Kuopiolainen vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma siirtyi vihreään sähköön

Kuva: niiralankulma.fi

Kokonaisarvio Niiralan Kulman energian vuosikulutuksesta on yhteensä 9900 megawattituntia, joten hiilidioksidipäästöt vähenevät uuden sopimuksen ansiosta reilusti yli 2,8 miljoonaa kiloa.

Niiralan Kulma on tehnyt pitkäjänteistä työtä energiatehokkuuden parantamiseksi asuinkiinteistöissään. Yhtiö on mukana Kuopion kaupungin strategian mukaisessa Resurssiviisas Kuopio -ohjelmassa. Niiralan Kulma liittyi vuonna 2017 myös valtion ja vuokra-asuntoyhteisöjen väliseen VAETS-energiatehokkuussopimukseen, jonka tavoitteena on 7,5 prosentin energiansäästötavoite vuoteen 2025 mennessä.

– Kokonaisenergiankulutusta on onnistuttu laskemaan viimeisen kymmenen vuoden aikana 13 prosenttia, Niiralan Kulman kiinteistöjohtaja Olli Kuronen kertoo.

– Turvallisen ja laadukkaan asumisen lisäksi ympäristövastuullinen toiminta on yksi tärkeimmistä strategisista tavoitteistamme, ja toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi on tehty viime vuosina runsaasti. Uusiutuvaan energiaan siirtyminen on luonnollinen osa vastuullisuustyötämme, koska energialla ja sen käytön optimoinnilla on merkittävä ympäristövaikutus, Kuronen toteaa.

Niiralan Kulmalla on tällä hetkellä yli 6000 vuokra-asuntoa eri puolilla Kuopiota ja niissä asuu yli 10 000 ihmistä. Niiralan Kulma viestii aktiivisesti asukkailleen ympäristövastuullisuudesta ja haastaa asukkaitaan mukaan resurssiviisaustoimiin.

Energiapalveluyhtiö Väre syntyi Kuopion Energian, Savon Voiman, Jyväskylän Energian ja Lappeenrannan Energian sähkönmyyntiliiketoimintojen yhdistymisestä.  Väreen kehitysjohtajan Antti Martikaisen mukaan Niiralan Kulman kolme kiinteistöä ja niiden sähkökäyttöiset lämminvesivaraajat liitettiin Väreen kysyntäjoustopalveluun viime syksynä ja tänä vuonna mukaan tuli kolme uutta kohdetta lisää. Väreen kysyntäjoustopalvelussa Niiralan Kulman kuuden kiinteistön lämminvesivaraajat tasapainottavat sähköverkossa sähkön tuotantoa ja kulutusta.

– Niiralan Kulman lämminvesivaraajat ovat mahdollistamassa hajautetun ja päästöttömän sähköntuotannon lisäämistä suomalaisessa sähköverkossa. Kysyntäjoustoon liitetty 100 kilowatin teho mahdollistaa laskennallisesti esimerkiksi yhden ison tuulivoimalan rakentamisen. Tämä tarkoittaa, että hiilidioksidisäästöä syntyy kaksi miljoonaa kiloa. Kantaverkkoyhtiö Fingrid maksaa sähköverkon sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainotukseen osallistumisesta ja Väreen kysyntäjouston avulla lämminvesivaraajat tuottavat nyt rahaa Niiralan Kulmalle, Martikainen sanoo.

– Säästöt syntyvät siitä, kun ajoitamme rivitaloyhtiöiden suurten lämminvesivaraajien sähkönkäyttöä markkinoiden ja voimajärjestelmän tilanteen mukaisesti. Asukkaat eivät huomaa automatiikan tekemiä hetkellisiä säätöjä omassa arjessaan, vaan palvelu huolehtii taustalla sähkönkäytön optimoinnista, Antti Martikainen toteaa.