Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Suomen hissiyhdistys, kiinteistöalan järjestöt sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat julkaisseet sivuston. Siellä voit kokea eri aikakauden hisseissä kulkemisen, mutta myös saada muistutuksen turvallisen hissimatkustamisen periaatteista.
Taloyhtiöille ja isännöitsijöille sivusto antaa hyödyllistä tietoa hissin uudistamisesta, koska vastaahan hissin turvallisuudesta aina viime kädessä hissin haltija eli tyypillisesti asunto-osakeyhtiössä hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä.
Omat toimet hississä
Muutamia muistutuksia toimista, joilla voit itse vaikuttaa hissimatkan turvallisuuteen:
Hissin takaosa on normaalisti hissin turvallisin paikka. Suuren esineen kanssa matkustettaessa turvallisin paikka on sivuseinällä. Hissiin ei saa ahtautua. Hississä matkustetaan rauhallisesti. Hissin herkkä turvatekniikka voi esimerkiksi pysäyttää hissin kerrosten väliin, jos hississä hypitään. Lapsia pitää opastaa käyttämään hissiä. Pienimpiä on syytä valvoa: heidän sormensa ehtivät ja mahtuvat liukuovien väleihin ja kynnysrakoihin.
Valmistaudu ajoissa uudistamiseen
Ja taloyhtiössä kannattaa ruveta miettimään vakavasti hissin uusimista, jos hissi on usein pois käytöstä vikojen takia, kunnossapitokustannukset ovat kasvaneet korjausten takia tai korjaukset kestävät kauan muun muassa varaosien huonon saatavuuden takia.
Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota, miten paljon hissi aiheuttaa asukkaita häiritsevää melua: koneiston jyrinä, jarrujen kolahtelu tai ovien pauke. Hissin äkkinäiset nopeuden muutokset, epätarkka pysähtyminen tai hissikorin jumiutuminen toisinaan kerrostasojen välille ovat myös merkkejä tilanteesta, jossa on syytä ruveta miettimään hissin uudistamista.
Hissin haltijan on huolehdittava siitä, että hissiä huolletaan asianmukaisesti ja että havaitut viat korjataan viipymättä.
Hissin huoltaminen ja korjaaminen annetaan huoltoliikkeen tehtäväksi, ja sen kanssa on syytä sopia myös pelastustöistä. Hissin haltijan on huolehdittava myös siitä, että hissille tehdään lakisääteinen määräaikaistarkastus joka toinen vuosi. Määräaikaistarkastuksessa varmistetaan, että hissin käyttö on turvallista ja että hissiä on huollettu asianmukaisesti.
33 miljoonaa hissimatkaa
Suomessa on käytössä noin 55 000 hissiä, ja jokaisella henkilöhissillä ajetaan keskimäärin 60 000 kertaa vuodessa, toimisto- ja liikerakennusten hisseillä jopa 200 000 kertaa vuodessa.
Hissit ovat Suomessa perinteisesti hyväkuntoisia, ja matka katkeaa vikoihin ani harvoin. Hissiltä odotetaan kuitenkin luotettavaa palvelua joka päivä.
Liikuntarajoitteisille ja ikäihmisille se on välttämätön kulkuväline. Myös lapsiperheille hissi voi olla ainoa tapa päästä kotikerrokseen.
Turvallisen hissimatkan voit tehdä tässä osoitteessa:
Lisää hissiasiaa taloyhtiöille tästä linkistä:
Tukes on julkaissut uuden hissiturvallisuusoppaan, jonka voit ladata täältä: