Kotitalousvähennys on ensi vuoden alusta alkaen enimmillään 2 400 euroa. Osakas voi saada vähennyksen vain omaan kunnossapitovastuulleen kuuluvista kunnossapito- ja perusparannustöistä. Parvekelasitusten asennustyöt muodostavat tässä kuitenkin poikkeuksen tietyin edellytyksin.
Kotitalousvähennys nousee jälleen, sillä hallitus päätti kehysriihessään nostaa sitä 400 eurolla eli 2 400 euroon. Tänä vuonna kotitalousvähennys on enimmillään 2 000 euroa, kuten vuonna 2012. Vuonna 2011 enimmäismäärä oli 3 000 euroa.
Tänä vuonna kotitalousvähennyksenä voi vähentää verotuksessa 15 prosenttia esimerkiksi remontista maksetusta työkorvauksesta. Summa voi koostua pelkästään kotitalous-, remontti- tai tietotekniikkatöistä tai näistä kaikista. Vähennykseen liittyy vuotuinen 100 euron omavastuuosuus.
Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Kotitalousvähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista.
Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi vuonna 2013 saada yhteensä 4 000 euron vähennykset.
Ennen palvelun ostamista kannattaa tarkistaa, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Jos yritys on sopimuksen tekohetkellä rekisterissä, kotitalousvähennyksen saa, vaikka se olisi poistettu rekisteristä laskun maksamishetkellä.
Parvekelasitusasennuksista vähennystä tietyin edellytyksin
Asunto-osakeyhtiön osakas saa vähennyksen vain omalle kunnossapitovastuulleen kuuluvista kunnossapito- ja perusparannustöistä. Esimerkiksi keittiön, kylpyhuoneen tai muiden huoneiden remontti oikeuttaa vähennykseen, mutta ei esimerkiksi taloyhtiön vastuulle kuuluvien järjestelmien, kuten vesi- ja viemärijärjestelmien remontteihin.
Poikkeuksen osakkeenomistajan ja taloyhtiön vastuunjaon kannalta muodostavat parvekelasitukset tietyissä tapauksissa. KHO:n ratkaisuun perustuen silloin, jos asunto-osakeyhtiö ei osallistu parvekelasituksen työkustannuksiin, eikä niitä veloiteta osakkaalta osana yhtiövastiketta, osakas voi saada kotitalousvähennyksen parvekelasituksen työkustannuksista, vaikka lähtökohtaisesti parveke kuuluisi yhtiön vastuulle.
Lisäksi verohallinnon ohjeessa on määritelty, että rivitaloyhtiössä asunnon välittömässä yhteydessä oleva piha-alue yleensä ainoastaan osakkaan käytössä. Silloin verohallinnon ohjeen mukaan myös tällaiselle piha-alueelle tehty työ voidaan katsoa tehdyksi tosiasiallisesti osakkaan hallinnassa olevalla piha-alueella, vaikka piha-alueen hallinnasta ei olisi erikseen yhtiöjärjestyksessä mainittu.
Vain henkilökohtaisessa käytössään olevalla piha-alueella tehdyistä perusparannus- ja kunnossapitotöistä saa kotitalousvähennyksen, jos muut kotitalousvähennyksen edellytykset täyttyvät.
Tietotekniikan neuvonta- ja asennuspalvelut vähennyksen piirissä
Vähennykseen oikeuttavana kunnossapitotyönä ei pidetä kodin koneiden ja laitteiden, kuten kylmälaitteiden tai astianpesukoneen, asennusta ja korjausta, ellei sitä tehdä suuremman korjaustyön yhteydessä.
Sen sijaan kannattaa muistaa, että esimerkiksi kotitalousvähennykseen oikeuttavia neuvonta- ja asennuspalveluita ovat mm. digilaitteen tai antennin asentaminen ja korjaaminen, tietokoneen tai sen oheislaitteen asentaminen ja korjaaminen, tietoliikenneyhteyksien käyttöönottaminen ja asentaminen, tietoturvapalveluiden, hankittujen ohjelmien ja hankittujen päivitysten asentaminen tietotekniselle laitteelle sekä kodissa tapahtuva kodin tieto- ja viestintälaitteiden ja -yhteyksien opastustyö.