Voiko asunnon siivoamiseen, digiboksin asentamiseen tai tuholaisten torjuntaan asunnossa ja piha-alueella saada kotitalousvähennystä, kun on tavaomaisen kotitalous- hoiva- ja hoitotyön hankkimisesta omaan asuntoon, omakotitaloon tai vapaa-ajan asuntoon?
Tai entäs kotitalousvähennyksen saaminen silloin, kun asunnon tai omakotitalon seiniä remontoidaan tai lattiapintoja uusitaan, asennetaan turvalukko tai huollatetaan ilmalämpöpumppu?
Tällaisiin kysymyksiin löytyy nyt vastauksia verottajan verkkopalvelusta, jonne on koottu tietoa niistä asuntojen, omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joista kansalaiset ovat kysyneet, saako niihin kotitalousvähennystä vai ei.
Taulukko on suunnattu kotitalouksille helpottamaan sen arvioimista, saako johonkin korjaamiseen tai palveluun kotitalousvähennyksen vai ei. On syytä huomioida, että kaikki työt eivät oikeuta kotitalousvähennykseen, vaikka työ tapahtuisikin verovelvollisen asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.
Kotitalousvähennyshän koskee aina työn osuutta, ei matkakuluja tai tarvikkeita. Uudisrakentamiseen kotitalousvähennystä ei voi saada.
Satasien säästöt helposti
– Listalla on ilahduttavan paljon energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä edistäviä kunnostustöitä. Lämmitysjärjestelmäremonttien lisäksi vähennyksen on voinut saada esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän puhdistuksesta, huollosta ja säädöstä. Nämä parantavat merkittävästi energiatehokkuutta, kun ne tehdään fiksusti, sanoo asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä.
Parhaillaan vietetään energiansäästöviikkoa, minkä vuoksi Motivakin nostaakin esiin kotitalousvähennyksen tuomat mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamisessa. Esimerkiksi näin lämmityskauden alussa, monessa kodissa LVI-järjestelmiä vasta säädetään talvikuntoon.
– Kotitalousvähennys kannattaa pitää mielessä, mikäli tarvitsee ammattilaisen apua kunnossapitoon tai korjauksiin, Seuna sanoo.
Kotitalousvähennyksen suuruus on enimmillään 2 400 euroa vuodessa. Sen saa, kun laskun loppusummasta työn osuus on noin 5 555 euroa. Puolisot saavat kumpikin tehdä vähennyksen, joten kotitalouskohtainen vähennys voi olla jopa lähes viisi tuhatta euroa.
Omavastuun osuus on kertaluontoisesti sata euroa vuodessa ja vähennyskelpoista on 45 prosenttia laskun työosuudesta ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Myös yksityisellä henkilöllä teetetystä palkkatyöstä voi saada vähennystä, mutta se on selkeästi vähemmän.
– Ilmalämpöpumpun asennuttaminen on melko edullista, noin 1 500 euroa. Vähennykseen oikeuttavan asennustyön osuus voisi tyypillisesti olla kuudensadan euron luokkaa, jolloin vähennys on vajaat pari sataa euroa. Käyttämällä ilmalämpöpumppua energiatehokkaasti sähkölämmitystalon lämmityskuluissa säästää keskimäärin yli 300 euroa vuodessa ja helposti enemmänkin, Seuna laskee.
Energianeuvontaa tarjolla
Energiansäästöviikolla kuluttajat voivat kysyä maksuttomia neuvoja energianeuvonnan puhelinpalvelusta.
Puolueeton asiantuntija opastaa maanantaista perjantaihin klo 14-18 numerossa 01019 3030.
Kysymyksiä voi lähettää myös verkkopalvelussa www.eneuvonta.fi/kysy-ja-keskustele.
Verkkoneuvonta on pysyvä palvelu.
Verottajan taulukko kysytyimmistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä löytyy täältä: