Pätevät toimintamallit ja työkalut kosteusvauriorakennusten tutkimiseen sekä uusimpaan tietoon perustuvat käytännöt oireilevien potilaiden tutkimiseen.
Tässä sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn ehdotukset kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamien ongelmien ja haittojen taltuttamiseen.
– Virheellinen arvio ja ammattitaidon puute rakennuksen tutkimisessa voi pahimmillaan johtaa terveysvaaran vähättelyyn tai liioitteluun, mutta toisaalta myös mittaviin taloudellisiin menetyksiin. Uuden tutkimustiedon jalkauttaminen käytännön toimintaan on tämän vuoksi välttämätöntä, Räty kiteytti.
Terveyshaittojen kustannukset noin 450 miljoonaa euroa vuodessa
– Kosteus- ja homevaurioihin liittyvien terveyshaittojen kustannukset ovat Suomessa arviolta 450 miljoonaa euroa vuodessa. Työterveyslaitoksen tekemä arvio sisältää kustannukset, jotka aiheutuvat oireista, sairauksista, niiden tutkimisesta, työkyvyn menettämisestä ja työtehon sekä tuottavuuden laskusta, Räty totesi puhuessaan sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä sisäilmaseminaarissa Helsingissä.
– Merkittävien kosteus- ja homevaurioiden korjaaminen kerralla kuntoon tulisi tutkijoiden mukaan maksamaan noin 1,4 miljardia euroa. Summa on suuri, mutta se on vain kolme kertaa kosteusvaurioista aiheutuvien vuosittaisten terveys- ja tuottavuusmenetysten hinta.
Rakennuksissa, joissa on merkittävä kosteusvaurio, asuu, viettää aikaansa tai on työssä satoja tuhansia ihmisiä. Rakennusten kosteusvauriot aiheuttavat Suomessa vuosittain yli 100 ammattitautia, lähinnä astmoja.
– Ammattitaudit ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu kaikista kosteusvauriorakennusten oireista ja sairauksista. Kosteus- ja homevaurioita sekä niihin liittyviä oireita on työntekijöiden lisäksi raportoitu kodeissa, kouluissa, päiväkodeissa ja varuskunnissa. Kosteusvaurio- ja homeongelmat ovat merkittävä kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen ongelma, Räty jatkaa.
Kymmenen prosenttia rakennusten kerrosalasta
Tutkimusten mukaan merkittäviä kosteus- ja homevaurioita on pien-, rivi- ja kerrostaloissa noin 10 prosenttia rakennusten kerrosalasta.
Kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja hoitolaitoksissa vastaava luku on 15-25 prosenttia. Toimistorakennuksissa merkittäviä kosteus- ja homevaurioita on noin 5 prosentissa kerrosalasta.
http://www.stm.fi/hyvinvointi/ymparistoterveys/terveydensuojelu/kosteus_ja_homevauriot