Korjausrakentaminen asunto-osakeyhtiöissä kasvanut viisi prosenttia

Putkiremonteista kohistaan medioissa valtavasti. Silti suuri buumi ei ole ”rööriosastoa” vielä tilastokunkuksi vienyt, sillä ulkorakenteet nappasivat paalupaikan 408 miljoonalla eurolla. LVI-järjestelmiin korjauseuroja upposi ”vain” 332 miljoonaa.

Tämä käy ilmi tuoreesta Tilastokeskuksen Asuntoyhteisöjen korjausrakentaminen -tilastosta.

Asunto-osakeyhtiöt korjasivat rakennuksiaan vuonna 2012 noin 1,2 miljardilla eurolla. Siinä on kasvua 5,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vaikka summa tuntuu suurelta, silti se on kiinteistöihin kohdistuvasta korjausvelasta vain noin puolen prosentin luokkaa.

Talotyypeittäin tarkasteltuna kerrostalojen korjauskustannukset olivat 900 miljoonassa eurossa ja korjaukset kohdistuvat 1970-luvulla ja sitä vanhempiin taloihin.

Rivitaloja korjattiin noin viidenneksellä koko korjaussummasta, missä oli kasvua edelliseen vuoteen peräti 42 prosenttia. Rivitalojen korjaukset kohdistuivat 1970- ja 1980-luvulla valmistuneisiin yhtiöihin.

Valtaosa eli yli 60 prosenttia korjauskustannuksista kohdistui rakennusten julkisivuihin ja LVI-järjestelmiin. Rivitaloissa näiden kahden pääkorjausluokan osuus oli yli 70 prosenttia. Rakennuksen ulkovaippaan kohdistuvia korjauksia (julkisivut, parvekkeet, katot, ikkunat ja ulko-ovet) tehtiin koko potista noin 400 miljoonalla eurolla.

Kiinteistöjen ulkoalueita korjattiin 60 miljoonalla eurolla. Summa on viime vuosina pysynyt hyvin vakoina. Sen sijaan sisärakenteiden korjaamiseen laitettiin viime vuonna rahaa 75 miljoonaa euroa, jossa on pudotusta edelliseen vuoteen 16 miljoonaa.

Kaikkiaan asunto-yhteisöt eli taloyhtiöt ja aravalainoitetut asuntoyhteisöt yhdessä pistivät viime vuonna korjauksiin 1,5 miljardia euroa.

Asunto-osakeyhtiöiden korjaukset -tilasto perustuu noin 2 500 asunto-osakeyhtiön otokseen. Aravalainoitettujen asuntoyhteisöjen tilasto perustuu 16 suurimmalta kunnalliselta vuokrataloyhtiöltä sekä muutamalta suurelta valtakunnalliselta vuokrataloyhtiöltä kerättyihin tietoihin. Korjauksia tilastoi Tilastokeskus.