Kokemuksia sähköautoihin valmistautumisesta

Minkälaisia kokemuksia sähköautojen latauspisteiden rakentamisesta ja käytöstä – niitä valottaa Motivan julkaisema video käyttäjäkokemuksista.
Motiva keräsi taloyhtiöiltä ja rakennusliikkeiltä kokemuksia latauspisteiden rakentamisesta ja käytöstä. Nyt tiedetään, että sähköautojen lataus tapahtuu pääasiassa kotioloissa: yli 90 prosenttisesti sähköajoneuvot ladataan auton kotona tai työpaikalla, ja vain vajaat 10 prosenttia latauksista tehdään julkisissa latauspisteissä. Latauspaikkojen vähäinen määrä voi jopa estää ladattavan hybridin tai täyssähköauton hankkimisen.

Latauspisteitä tarpeen mukaan
Taloyhtiöiden kannattaa varautua sähköajoneuvojen yleistymiseen ja huomioida latauspisteiden rakentaminen hyvissä ajoin.
– Tarvekartoitusta kannattaa lähteä tekemään jo nyt. Onnistuneita toteutusesimerkkejäkin alkaa jo olla, ja niistä voi ottaa oppia, sanoo johtava asiantuntija Vesa Peltola Motivasta.
Taloyhtiöiden kannattaa selvittää hyvissä ajoin tarvittavien sähköajoneuvon latauspisteiden määrä sekä kiinteistön sisäverkon ja sähköliittymän riittävyys ja kunto.
Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän on hyvä tietää, kuinka monta latauspistettä voidaan tehdä ilman muutoksia nykyiseen sähköjärjestelmään.
Uusissa kiinteistöissä latauspisteet kannattaa muistaa jo kiinteistön suunnitteluvaiheessa.
Helpoin tapa päästä alkuun on rakentaa latauspisteitä aluksi vain se määrä, joka ei vielä aiheuta muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmään.
Jos kapasiteetti riittää, latauspisteiden toteuttamisesta voidaan päättää yhtiökokouksen yksinkertaisella enemmistöllä, edellyttäen että osakkaiden maksuvelvollisuus ei muodostu kohtuuttomaksi.

Videoon käyttäjäkokemuksista pääset tästä:
Lisätietoa latauspisteiden toteutuksesta on koottu ”Kiinteistöjen latauspisteet kuntoon” –oppaaseen, johon pääset tästä:
Kuluttajille tarkoitettu Sähköauton ostajan ABC –oppaan löytyy täältä: