Kiwa Inspecta: Julkisivun kuntotutkimuksilla on eroa

Kiwa Inspectan tekninen asiantuntija Jani Mikkola tutkimassa julkisivua.

Kiwa Inspectan mukaan hyvä julkisivun kuntotutkimus on taloyhtiölle ja kiinteistönomistajalle lähes aina selvää säästöä. Kun julkisivun kunto tutkitaan huolellisesti, tiedetään, mitä toimenpiteitä julkisivu tarvitsee, eikä yli- tai alikorjata.

Isännöitsijä Tellervo Korpelinin mielestä julkisivun kuntotutkimus on ainoa tehokas tapa varmistua julkisivun kunnosta. Päältä päin aivan priiman näköisen pinnan alla saattaa muhia piilossa epämiellyttäviä yllätyksiä.

– Liian usein julkisivun kuntotutkimus tehdään vasta siinä vaiheessa, kun jotain ongelmia on jo ilmennyt ja tullut näkyviin. Jos ongelmat havaitaan ajoissa, voidaan julkisivun ikää pidentää monessa tapauksessa melko edullisilla korjauksilla. Tutkiminen on joka tapauksessa aina paljon edullisempaa kuin korjaaminen, muistuttaa Isännöintipartnerit Oy:ssä työskentelevä Korpelin. Hän muistuttaa, että julkisivun kuntoa ei näe päältä.

Korpelin on elämänsä aikana törmännyt monenlaisiin kuntotutkimuksiin.

– Huonoissa tutkimuksissa ei yleensä oteta riittävästi näytteitä julkisivun kunnosta, jolloin pahimmassa tapauksessa tehdään aivan vääriä johtopäätöksiä puutteellisin tiedoin. Huonoimmat tutkimukset ovat aiheuttaneet jopa sen, että korjaukset on jätetty tekemättä, ja vauriot ovat jatkaneet laajenemistaan, Korpelin sanoo.

– Kaikki tutkimuksien tilaajat eivät edes tiedä, mitä kaikkea kunnollinen kuntotutkimus pitää sisältää. Hyvä julkisivun kuntotutkimus on kokonaisuus, jossa ovat mukana etukäteisarviointi, poraukset ja näytteiden otot, laboratoriotutkimukset sekä myös selväsanaiset johtopäätökset ja suositukset, Korpelin toteaa.

Jani Perttunen on Kiwa Inspectan Keski-Suomen aluepäällikkö, joka on työskennellyt julkisivujen kuntotutkimuksien parissa vuodesta 2007 lähtien. Tutkimuksien syvin tarkoitus on hänen mielestään löytää julkisivun mahdolliset piilevät vauriot hyvissä ajoin. Hyvä julkisivun kuntotutkimus toimii aina myös varsinaisen korjaussuunnittelun aputyökaluna.

– Betonijulkisivun tekninen käyttöikä on noin 50 vuotta. Ilman huoltoa ja maalausta betonijulkisivu ja saumat eivät kuitenkaan kestä niin pitkään Suomen vaihtelevassa ilmastossa. Yleisimpiä julkisivujen vaurioita ovat hilseilevät maalit tai irtoavat klinkkerit, terästen ruostuminen sekä erilaiset betonin halkeamat ja lohkeamiset, Perttunen sanoo.

Perttusen mukaan julkisivun kuntotutkimus on aina räätälöitävä jokaiseen rakennukseen sopivaksi, koska rakennukset ovat erilaisia.