Kinkkutempulla rasva kiertämään

Ensi jouluna voidaan tehdä kiertotalouden hengessä Kinkkutemppu. Kysymys on Kemianteollisuuden ideoimasta projektista, jonka puitteissa kuluttajat voivat palauttaa kierrätyspisteisiin kinkunpaistosta yli jääneet rasvat. Siitä Neste tekee kierrätyspolttoainetta, joka luovutetaan hyväntekeväisyyteen. Tavoitteena on kerätä niin paljon rasvaa, että siitä valmistetulla dieselillä voisi ajaa kolme kertaa maapallon ympäri.
Vesilaitosyhdistys muistuttaa, että kinkunpaistorasvaa ei saa kaataa viemäriin.
Suomessa syödään joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Keskikokoisesta kuuden kilon kinkusta paistaessa tirisevällä rasvalla voi ajaa noin 3 kilometriä henkilöautolla. Rasvajätteestä tuotetun polttoaineen hiilijalanjälki on tavalliseen fossiiliseen dieseliin verrattuna jopa 90 % pienempi.
Tempauksella halutaan tuoda kiertotaloutta lähemmäksi ihmisten arkea ja havainnollistaa, kuinka jätteitä voidaan käyttää uudelleen ja valmistaa uusia tuotteita, tässä tapauksessa korkealaatuista uusiutuvaa dieseliä.
Kierrätyksen Kinkkukampanjaan osallistuu yrityksiä ja järjestöjä. Lassila & Tikanoja toimittaa rasvan keräysastiat ja hoitaa kuljetukset, Honkajoki käsittelee rasvan ja Neste valmistaa siitä dieseliä Porvoon jalostamollaan. Keräyspisteet sijaitsevat K-ruokakauppojen yhteydessä. Lisäksi kampanjan toteuttamisessa ovat mukana Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Vesilaitosyhdistys ja Maa- ja kotitalousnaiset.

Palautuspisteitä tulee olemaan useita kymmeniä ympäri maata. Ne sijaitsevat pääosin K-ryhmän ruokakauppojen tai Neste liikenneasemien yhteydessä.
Tässä ohjeita rasvan palauttamiseen:
Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki.
Laita purkki tiskialtaan pohjalle.
Kaada rasva varovasti tölkkiin.
Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie se lähimpään keräyspisteeseen.

Lisätietoja: www.kinkkutemppu.fi