Asuntojen kiinteistövälitysliiketoiminnan näkökulmasta katsottuna alkuvuosi 2014 on ollut nihkeää. Maaliskuu toki oli parempi kuin edellisenä vuonna, mutta vuonna 2013 helmikuu oli omaa luokkaansa varainsiirtoveron muutoksen takia. Käytettyjen välitettyjen kerros-, rivi- ja omakotitalojen kauppoja tehtiin vuonna 2014 tammi-maaliskuussa noin 12 460 kappaletta, jossa pudotusta edellisvuoden vastaavaan aikaan oli -7,8 prosenttia. Näin toteaa Kiinteistönvälitysalan Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL).
Kaupaksi keskimäärin kymmenessä viikossa
Välitettyjen käytettyjen kerrostaloasuntojen valtakunnallinen myyntiaika oli maaliskuussa 2014 keskimäärin 10 viikkoa.
Alkuvuonna sijoittajia on välittäjien kertoman mukaan ollut hyvin liikkeellä ja pienet, hyvät sijoituskelpoiset asunnot ovat liikkuneet hyvin, suuret perheasunnot puolestaan huonommin.
Markkina vaikuttaa myös eriytyvän paitsi alueellisesti, myös asunnon kunnon mukaan: huonokuntoiset asunnot käyvät huonosti kaupaksi ihmisten halutessa mieluummin muuttokuntoisia asuntoja.
Korot ovat alhaiset, mutta ostamista harkitaan silti pitkään ja huolellisesti. Suomalaiset nostivat vuonna 2013 yli 15 miljardia uusia asuntolainoja. Kuluttajien varovaisuus näkyi vuonna 2013 myös siinä, että laskua uusissa lainoissa oli edelliseen vuoteen noin 4 miljardia euroa.
Omakotitalo annetaan välittäjälle herkemmin kuin osakehuoneisto
Kiinteistönvälittäjän hyödyntäminen on Suomessa viime vuosina lisääntynyt etenkin vaativampien ja enemmän asiantuntijuutta vaativien kohteiden välittämisessä. Esimerkkejä näistä ovat omakotitalot. Osakehuoneistojen puolella välittäjän käyttö näyttäisi jonkin verran viime vuosina vähentyneen.
– Kiinteistönvälittäjien käyttö omakotitalon välittämisessä on viime vuosina kasvanut. Epävirallisten arvioiden mukaan käytettyjen omakotitalojen kaupassa välittäjää käytettiin yli 70 prosentissa tapauksista, kertoo KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo.
– Joku voi pitää välittäjän roolia Suomen asuntokaupassa vahvana. Merkittävä se toki on, muut monissa maissa – esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa – välittäjän asiantuntijarooli on tietojemme mukaan vieläkin suurempi. Esimerkiksi Ruotsissa käytettyjen omakotitalojen kaupassa yli 90 prosentissa käytetään kiinteistönvälittäjää, Malila jatkaa.
Tukea sopiva asumisen mahdollistamiseen
Valtio pystyy vaikuttamaan asuntokauppaan verotuspäätöksillä. Näitä päätöksiä tulisi ohjata entistä enemmän siihen suuntaan, että ihmisten muuttamiselle elämäntilannetta vastaavaan asuntoon ei asetettaisi tarpeettomia esteitä, peräänkuuluttaa KVKL:n Malila.
– Tämän päivän asumiskeskustelua Suomessa dominoi liiaksi asuntorakentaminen: meillä rakennetaan, puretaan, korjataan. Ihmisen ajankäyttöä ei vieläkään arvosteta riittävästi: jos päivittäiset ajot koti-työpaikka-kauppa-koulu-harrasteet vievät leijonanosan ajasta, ei se julkisivuremontilla parane.
– Tukea ja tilaa pitäisi antaa enemmän sille, että ihmiset voisivat asua heille sopivassa asunnossa, heille sopivalla alueella, heille sopivassa sijainnissa.
– Uudisrakentamisessa pitäisi ottaa paremmin huomioon tulevaisuus: nyt rakennettavat asunnot ovat kuitenkin 100 vuotta käytössä. Asumisen ratkaisut pitäisi tehdä joustavan asumisen ja muunneltavuuden kannalta, ei niinkään rakennusaikaisen kustannusoptimoinnin kannalta, hän toteaa.
LKV-pätevyydellä kehitetään ammattitaitoa
Tämän vuoden alusta kiinteistönvälitysalan yritysten kaikissa toimipisteissä tulee vähintään puolella henkilöistä olla LKV-pätevyys. Välitysalalla toimivat ovatkin valmentautuneet viime ja tänä vuonna aktiivisesti LKV-valmennuskursseilla saadakseen itselleen LKV-pätevyyden. Tämä onkin Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) tavoite kiinteistönvälittäjien ammattitaidon kehittämisessä.
– Koulutuksen kautta rakennamme parempaa ammattilaisuutta. Koulutuksen ja asiantuntijuuden kautta välittäjästä kehittyy toimintaympäristössään entistä arvostetumpi ja luotetumpi osaaja. Se on suuri etu myös asuntokaupan asiakkaalle, painottaa KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.
Myönteistä kehitystä kiinteistönvälityksen koulutussektorissa osoittaa myös, että Turun Ammattikorkeakoulussa käynnistyy tänä syksynä kiinteistönvälitysalan ammattikorkeakouluopetus.