Haasteet 500 000 vuotta sitten

Kerrostalo-oloa

Asuminen on varsin yksinkertaista, mutta siinä piilee monia sudenkuoppia. Jokin on rikki, paikkoja sotketaan tai naapuri elämöi pikkutunneilla.

Puoli miljoonaa vuotta sitten kamppailtiin samantyyppisten ongelmien kanssa kuin nykyään. Tai ainakin melkein, sillä silloin ei puhuttu ongelmista, vaan haasteista.

Myös alkuihmiset katsoivat pitkälle tulevaisuuteen ja luolien kunnossapitosuunnitelmat tehtiin vähintään viideksi vuodeksi.

Ihan kaikkia ihmiskunnan keksintöjä ei tuolloin vielä innovoitu, mutta työkalu nimeltään ”muutosvastarinta” oli nähnyt päivänvalon. Siitä lähtien kaikenlaisia uudistuksia vastustavia tyyppejä on nimitetty fossiileiksi.

Meillä ei ole tiedossa, mitä maailman ensimmäisessä yhtiökokouksessa päätettiin, sillä pöytäkirjan allekirjoitustaito keksittiin vasta paljon myöhemmin.

Tuli mullisti kaiken

Ihmiskunnan suurin keksintö ei ole isännöintitoimisto, vaan tuli.

Tuli on kuitenkin jakanut mielipiteet. Osa nuijanheiluttajista ei pitänyt siitä, että tuli aiheuttaa savua, joka yskittää ja kirvelee silmiä. Toiset taas kritisoivat sitä, että tuli on liian kuuma ja aiheuttaa palovammoja.

Ruoan kypsennyksessä tuli osoitti ylivoimaisuutensa. Myös lämmitysmuotona tuli peittosi siihen asti muut lämmityskeinot, joita ei käytännössä ollut.

Valaistusratkaisuihin tuli oli mainio lisä, sillä se korvasi siihen asti käytössä olleet tulikärpäset. Insinööritaito ei kuitenkaan vielä riittänyt siihen, että luolan seinään olisi saanut katkaisijan, josta tulen saa kätevästi päälle ja pois.

Silloin lausuttiin kuuluisa aforismi: ”Sammuttamalla nuotion saa valaisevan esimerkin pimeydestä.”

Juokseva vesi on myös helpottanut elämää, sillä vedenkantolaite keksittiin varhain, vaikka vedenpitävää todistusaineistoa ole tästäkään ole löytynyt. Laite muistutti etäisesti ämpäriä, ja kun ämpäri täyttyi, vesi kiidätettiin juosten sisälle.

Muut esille tulevat asiat

Seiniin maalaaminen aiheutti harmaita hiuksia jo satoja tuhansia vuosia sitten. Ennen vain töherrettiin asunnon sisäpuolelle. Vasta ulkoseinän keksimisen jälkeen maalaukset ja niiden poispeseminen näkivät päivänvalon.

Koska avattavaa ja suljettavaa ovea ei vielä ollut olemassakaan, osa asukkaista halusi luolan suuaukolle mammuttiverkon. Verkon avulla haluttiin estää, että mammutit eivät pääse häiritsemään yöunta.

Jos oli kuluja, oli myös säästöjä. Isännöintifirman henkilöstökulut pysyivät tasapainossa, koska karhu tavallisesti söi vähintään yhden työntekijän per tilikausi.

Loppujen lopuksi olemme täällä huoltamassa kiinteistöjä ja juhlistamassa Kiinteistöpostin 25-vuotista taivalta, koska meillä kävi huono tuuri: asteroidi osui Maahan ja tuhosi osan porukasta, mutta säästi muutamia nisäkkäitä.

Se on varmaan ollut näky, kun kivikautiseen asuun sonnustautunut vakuutusmyyjä on kaupannut asteroidivaroitinta.

Luultavasti vastaus on ollut: ”Ei me sellaista tarvita, vastahan yksi asteroidi hävitti dinosaurukset miljoona vuotta sitten.”

JYRKI LIIKKA, VAPAA KIRJOITTAJA, ALIVALTIOSIHTEERI