Käytetty energiansäästö- ja led-lamppu kauppaan kierrätyspisteen sijaan

Käytetty energiansäästölamppu, led-lamppu ja loisteputki on mahdollista palauttaa vapun jälkeen   tietynkokoiseen lamppuja myyvään kauppaan maksutta ja ilman uuden lampun ostovelvoitetta. Näin käytettyjä lamppuja tarvitse viedä keräyspisteisiin.

Vapusta alkaen sähkö- ja elektroniikkaromuun (SER) kuuluvat käytetyt energiansäästölamput ja led-lamput sekä loisteputket voi palauttaa niihin yli tuhannen neliömetrin päivittäistavarakauppoihin tai yli kahdensadan neliömetrin erikoisliikkeisiin, joiden valikoimiin lamput kuuluvat.

Valtaosa energiansäästö- ja led-lampuista myydään isoista, supermarket-kokoluokan myymälöistä. Keräyspisteiden lukumäärä lisääntyy nyt arviolta yli kahdella tuhannella päivittäistavara- ja erikoiskaupalla.

Kierrätys on maksutonta, eikä edellytä uuden tuotteen ostoa, mikäli lamppu on alle 25 senttimetriä pitkä. Tätä pitempiä loisteputkilamppuja palautettaessa kauppa voi vaatia uuden tuotteen ostamista.

Keräyspisteessä sini-valkoinen tunnus

Kaupoissa lamppujen palautuspisteen tunnistaa merkistä, jossa on sinisellä pohjalla valkoinen kierremallisen energiansäästölampun tunnus. Lamppuja kannattaa palautettaessakin käsitellä varovasti, sillä ne sisältävät pieniä määriä elohopeaa. Lamput palautetaan pakkaamattomina.

Energiansäästölamput ja led-lamput eivät kuulu sekajätteeseen, mutta toistaiseksi arviolta vain noin puolet käytöstä poistetuista lampuista päätyy käytön jälkeen kierrätyspisteisiin. Kierrätysasteen odotetaan nousevan keräyspisteiden määrän lisääntyessä. Kierrätettyjä raaka-aineita käytetään teollisuudessa uusien tuotteiden valmistukseen. Lamppujen sisältämät haitalliset aineet käsitellään erikseen.

Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motiva Oy:stä kannustaa tutustumaan lamppujen pakkausmerkintöihin huolellisesti:

”Ne kertovat olennaiset tiedot tuotteesta, joten rahalle saa parasta vastinetta, kun lampunvalinnan tekee ajatuksen kanssa. Käyttötarve ja -kohde vaikuttavat teknisiin ominaisuuksiin, ja energialuokan, sytytyskertojen sekä keskimääräisen eliniän perusteella voi arvioida laatua ja energiatehokkuutta.”