Kaupunkilaiset ovat huonommin varautuneet häiriötilanteisiin kuin maaseudulla asuvat.
Sähkökatkot, myrskyt ja tulipalot ovat tutuimpia häiriötilanteita, joista puolella suomalaisista on kokemuksia.
Harvinaisempia ovat kokemukset pitkästä, vähintään kolme vuorokautta kestäneestä vedenjakelu- (8 %) tai teleliikenteenhäiriöstä (7 %), elintarvikepulasta (7 %) tai laajasta tulvasta (3 %).
Tämä käy ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin kotien häiriötilannevarautumista.
– Tulosten mukaan kotitalouksilla on suhteellisen vähän kokemuksia häiriötilanteista, millä saattaa olla vaikutusta siihen, että tietoinen varautuminen häiriötilanteisiin on tulipalon uhkaa lukuun ottamatta melko vähäistä, SPEKin tutkija Heikki Laurikainen pohtii.
– Kaupungeissa sähkökatkojen kaltaiset häiriöt ovat harvinaisempia kuin maalla. Sielläkin voi esiintyä vakavia häiriötilanteita, joten väestön olisi hyvä hallita varautumisen perusteet myös taajaan asutuilla alueilla, Laurikainen toteaa.
Kaupunkilaisilla on myös vähemmän kotivaraa. Se näkyy muun muassa siinä, että suurimmalla osalla kaupunkilaisista olisi tarve päästä kauppaan häiriötilanteessa, kun taas maaseudun asukkaista useampi jäisi kotiin.
Kaupunkilaiset, joilla on vähemmän elintarvikkeita omasta takaa, luottavat myös useammin kunnan kykyyn järjestää elintarvikkeiden hätäjakelu.