Pitkään jatkuneen kireän pakkassään seurauksena Helsingissä tehtiin 7. tammikuuta 2016 uusi kaukolämmön kysynnän ennätys – 2650 MW. Torstaina aamupäivällä saavutettu kaukolämmön huippulukema ylitti reilulla 50 megawatilla edellisen ennätyksen muutaman vuoden takaa.
Ennätysmäiseen kysyntään vaikutti pitkään jatkunut pakkanen, minkä myötä kiinteistöt ovat kylmenneet rakenteita myöten. Lisäksi torstai oli normaali työpäivä eli kaupat ja yritykset toiminnassa ja kaukolämpöä kuluttamassa.
Myös Helsingin lämmitettävä rakennustilavuus on kasvanut vuosi vuodelta jatkuneen uudisrakentamisen myötä.
Toimintavarmaa kaukolämpöä
Helenin yhteistuotantovoimalaitokset Salmisaaressa, Hanasaaressa ja Vuosaaressa tuottavat parhaillaan lämpöä ja sähköä täydellä teholla. Eri puolilla kaupunkia sijaitsevista huippu- ja varalämpökeskuksista on valtaosa käytössä, samoin yksi lämpöpumppulaitos tuottaa kaukolämpöä.
– Helsingin kaukolämpöverkko on toimintavarma, ja lämmöntuotantoa on käytettävissä riittävästi, vaikka pakkaset vielä jatkuisivatkin. Suuret yhteistuotantovoimalaitokset käyvät jo täydellä teholla, mutta lämpökeskuksissa riittää tuotantokapasiteettia, jos kaukolämpöä tarvitaan lisää, johtaja Marko Riipinen Helen Oy:stä kertoo.
Kulutusvaihteluihin vastataan
Lämmön kulutus vaihtelee paitsi vuodenaikojen, myös vuorokauden aikojen mukaan. Päivisin lämpöä tarvitaan yöaikaa enemmän.
Aamulla lämmön kulutus kasvaa nopeasti, kun asukkaat tarvitsevat lämmintä käyttövettä sekä liike- ja toimistokiinteistöjen ilmanvaihdot otetaan taas normaaliin käyttöön.
Siksi yhteistuotannolla tuotettua lämpöä varastoidaan suuriin vesisäiliöihin eli lämpöakkuihin. Kun lämpöä aamulla tarvitaan enemmän, siirretään lisätehoa akuista kaukolämpöverkkoon.
Helenin lämpöakut sijaitsevat Vuosaaressa ja Salmisaaressa, ja niiden yhteisteho yltää 200 megawattiin. Esimerkiksi Vuosaaren lämpöakkua käyttämällä voidaan normaaleina talviaamuina vähentää energiantuotantoa yhden lämpökeskuksen verran. Kun ulkona on reilusti pakkasta, vastataan kysynnän tarpeisiin huippu- ja varalämpökeskusten avulla.
Helsinki vankka kaukolämpökaupunki
Helsinki edustaa noin 10 prosenttia koko Suomen lämmitystarpeesta. Kaukolämmöllä lämmitetään 90 prosenttia koko Helsingin rakennuskannan lämmitettävästä tilavuudesta. Helenin kaukolämpöverkon kokonaispituus on 1 300 kilometriä.
Kaukolämpöä tuotetaan entistä enemmän uusiutuvilla energialähteillä: puhdistetun jäteveden hukkalämpöä hyödyntäen, pelleteillä sekä kaukojäähdytyksen avulla auringonlämpöä hyödyntäen.