Kattolumien tilanneseurantaa tarvitaan pohjoisessa

Erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa sijaitsevien suurten hallien omistajien on nyt syytä seurata kattojen lumitilannetta ja kantavien rakenteiden kuntoa. Tarpeen mukaan on huolehdittava lumen poistosta.
– Riskit nousevat myös silloin, kun lunta on kertynyt erityisen runsaasti vain osalle kattoa, huomauttaa Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.
Muistutus on tarpeen siksi, että lumikuorma kasvoi helmikuussa erityisesti Pohjois-Suomessa, mutta myös Itä-Suomessa lunta on nyt laajoilla alueilla yli 80 kiloa neliömetrille.
Aiempina vuosina suurissa halleissa piilevät rakennevirheet ovat alkaneet ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa 80-100 kiloa neliömetrin tuntumaan.
Omakoti-, pari- ja rivitalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen kestävyyden osalta, mutta niissäkin vaaraa saattaa aiheuttaa lumen tai jään putoaminen ihmisten päälle. Kaikkien lumenpudottajien on varmistettava oma turvallisuutensa.

Lumitilanne helmikuussa
Ennen helmikuun puoliväliä lauhat säät ja vesisateet sulattivat lumia maan etelä- ja keskiosissa ja pieniä määriä paikoitellen Kainuussa ja Lounais-Lapissa asti.
Lounais-Suomesta vähäiset lumet sulivat monin paikoin kokonaan ja etelärannikollakin lunta oli sulamisjakson jälkeen hyvin vähän.
Pohjoisessa lumikuorman kasvu jatkui koko helmikuun ajan melko tasaisena, ja kuukauden loppupuolella valtaosaan muutakin maata saatiin melko reilusti lisää lunta.
Helmikuun lopussa lumikuorma oli maan lounaisosassa alle 20 kg/m2 ja kasvoi koilliseen mennessä melko tasaisesti Pohjois-Karjalan ja Kainuun 90-140 kg/m2:aan. Koillismaalla ja Lapissa lunta oli pääosin 140-190 kg/m2. Inarin seudulla lunta oli vähän vähemmän, kun taas Länsi-Lapissa lumikuorma oli paikoitellen yli 200 kg/m2.
Lapissa ja Koillismaalla lunta oli paikoitellen selvästi keskimääräistä helmikuun loppua enemmän. Länsi- ja Etelä-Suomessa lunta on sen sijaan tavallista vähemmän.