Katse ilmanvaihdon suodattimiin

Talvella kertyneet pölyt ja paljastuva kevätauringossa. Huoneistokohtaisten koneellisten ilmanvaihtokoneiden puhtaanapito jää kuitenkin usein tekemättä.

Asukkaan kannattaisi kuitenkin tarkkailla ilmanvaihtokoneen suodattimien kuntoa: keväällä kaupunkialueiden ilma kun on sakeana katujen puhdistuksesta syntyvistä pölypilvistä. Likainen suodatin heikentää sisäilman laatua.

Ensimmäinen osa kevätkunnostusta on suodattimien puhtauden tarkistus. Ne tulee vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Suodattimia löytyy sekä koneeseen otettavaa ulkoilmaa että poisjohdettavaa huoneilmaa varten. Kumman tahansa likaantuminen aiheuttaa ilman virtaukselle vastusta, joka vähentää ilman vaihtumista asunnossa. Oikein toimiva tuloilman suodatus vähentää myös siitepölyn määrää sisäilmassa.

– Ilmanvaihtokoneen virta pitää toki ensin katkaista ja varmistaa, ettei kukaan muu käynnistä konetta puhdistuksen aikana. Toinen osa kevättoimia on lämmön talteenoton (LTO) muuttaminen kesäasennolle, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Useimmissa ilmanvaihtokoneissa on kuutiomallinen levylämmönsiirrin, josta löytyy kesäasento. Kesäasennossa lämmön talteenotto ei ole toiminnassa, jolloin sisään saadaan viileämpää ulkoilmaa. Lämmönsiirrin voidaan irrottaa vuosipesua varten. Se käy vedellä laimennetulla astianpesuaineella, lopuksi reilu huuhtelu. Samalla voi pestä ilmanvaihtokoneen sisäpuoliset pinnat. Kun lämmönsiirrin laitetaan takaisin paikoilleen, se asetetaan kesäasennolle, jossa ilman ns. ristiinvirtaus LTO-laitteessa estyy.

– Huoneistoissa, joissa ei ole koneellista tulo- ja poistoilmanvaihtoa, on usein koneellinen poisto. Niille on paikallaan tehdä keväisin korvausilmasäleikköjen puhdistus ja suodattimien vaihto, Mäkinen muistuttaa.

Kolmas tärkeä seikka on  ilmanvaihtoventtiilien puhdistus. Pyöreät, lautasmalliset venttiilit saa irrotettua pestäväksi pyöräyttämällä niitä ulkokehältä. Pesuaineeksi käy mieto saippuavesi.

– Jos venttiilejä ei ole lukittu, on syytä olla tarkkana, ettei vahingossa muuta venttiilien asentoa. Eli pyöritä vain ulkokehää, älä venttiilin lautasosaa. Näillä kaikilla toimenpiteillä huoneilman laatu paranee selvästi, ja pääset paremmin nauttimaan kesän tulosta, Juha-Ville Mäkinen vinkkaa. – Jos oikeiden suodattimien hankinta tai ilmanvaihtokoneen avaaminen tuntuvat hankalilta asioilta, niin kannattaa kääntyä LVI-alan ammattilaisen puoleen.