Kansalaisneuvonta tarjoaa neuvontaa julkisista palveluista ja tukea sähköiseen asiointiin nyt myös etäyhteydellä perinteisten kanavien lisäksi. Etäasiointi mahdollistaa kuvayhteyden Kansalaisneuvontaan.
Kuvayhteyden avulla voi esimerkiksi jakaa näkymän nettisivuun tai sähköiseen dokumenttiin Kansalaisneuvonnan palveluneuvojalle.
Huhtikuussa alkaneella etäasiointikokeilulla halutaan selvittää etäyhteyden edut suhteessa perinteisimpiin kanaviin.
Kokeilu toteutetaan yhteistyössä valtiovarainministeriössä toimivan Etäpalveluhankkeen kanssa.
Apua viranomaisyhteyksiin
Kansalaisneuvonta on Suomen julkisten palvelujen käyttäjille suunnattu neuvontapalvelu, joka tukee muiden viranomaisten omia neuvontapalveluita. Palvelun avulla halutaan lisätä tietoisuutta julkisen hallinnon palveluista sekä helpottaa niissä asiointia.
Kansalaisneuvonta auttaa löytämään oikean viranomaisen tai viranomaisen sähköisen palvelun asiansa hoitamiseen.
Lisäksi Kansalaisneuvonta tukee sähköistä asiointia ja vastaa yleisluontoisiin julkisia palveluita koskeviin kysymyksiin.
Yksi palvelun keskeisistä tavoitteista on vähentää yleiseen hätänumeroon tulevia kiireettömiä ohjaus- ja neuvontapuheluita. Palvelun tuottaa Valtiokonttori.
Monikanavainen palvelu
Palvelussa ei ole mahdollista saada vireille viranomaisasioita, vaan se ohjaa oikean viranomaisen luokse. Kansalaisneuvonta ei myöskään välitä puheluita.
Kansalaisneuvonta on monikanavainen palvelu. Palveluun saa yhteyden puhelimitse, sähköpostilla, tekstiviestillä ja sähköisen lomakkeen kautta.
Näiden lisäksi kokeillaan nyt myös etäyhteyttä, jonka avulla halutaan palvella asiakkaita myös videon avulla kasvotusten.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että asiakas avaa omalta laitteeltaan etäyhteyden Kansalaisneuvonta.fi-sivuston kautta ja saa palvelua kuva- ja ääniyhteyden välityksellä Kansalaisneuvonnasta.
– Parhaiten videoyhteys palvelee esimerkiksi tilanteissa, joissa asiakas tarvitsee neuvoja sähköisessä asioinnissa. Etäyhteys mahdollistaa asiakkaan näytön jakamisen palveluneuvojalle. Tällöin esimerkiksi sähköiseen asiointiin liittyvä ongelma saattaa ratketa nopeammin kuin pelkän ääniyhteyden avulla, kun palveluneuvoja näkee suoraan omalta näytöltään minkälainen ongelma asiakkaalla on, kuvailee Kansalaisneuvonnan esimies jaostopäällikkö Minna Kuitunen Valtiokonttorista.
Kokeilu aloitettiin huhtikuun alussa ja sitä on tarkoitus jatkaa ainakin vuoden loppuun. Tänä aikana toivotaankin, että palvelua käyttävät ottaisivat rohkeasti yhteyttä myös uuden kanavan kautta. Kotikäyttäjä tarvitsee etäasiointia varten tietokoneen, jossa on verkkoyhteys.
Ähtäristä alkanut valtiovarainministeriön Etäpalveluhankkeen etäasiointikokeilu toteutetaan Suomessa vaiheittain ja se on osa valtiovarainministeriön Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe).
Kansalaisneuvonnan lisäksi mukana ovat omissa kokeiluissaan Vantaan ja Turun kaupungit, Lapin ja Pirkanmaan TE-toimistot, Itä-Suomen maistraatti ja Kela. Kansalaisneuvonnassa kokeilu toteutetaan valtiovarainministeriön lisäksi yhteistyössä Elisan kanssa.
Etäyhteyttä pääsee kokeilemaan Kansalaisneuvonta.fi-sivun kautta.
Lisää kokeilusta: Etäpalvelu