Kahvia, pullaa ja huoltotöitä

Kerrostalo-oloa

Asuin pari vuosikymmentä sitten suuressa kerrostalossa, jossa oli oma talonmies. Hän oli juuri sellainen talonmies, jonka näkee vanhoissa suomalaisissa elokuvissa; ”Talonmies Pikkarainen” tietää mitä talossa tapahtuu ja tuntee kaikki talon asukkaat. Talonmies tuli tutuksi monissa yhteyksissä, ja häneltä kysyttiin ensimmäiseksi apua ongelmiin. Tavallisesti kävi niin, että hän käveli juuri sopivasti vastaan nurkan takaa ennen kuin häneen ehti ottaa yhteyttä. Ja ongelma ratkesi, jos ei aivan heti, niin ainakin käden käänteessä.

Välillä tarjosin talonmiehelle kotona kahvit ja pullat. Kahvipöydän ääressä tarinoitiin niitä näitä. Välillä tietysti puhuttiin asiaa ja hiukan vielä asian vierestä. Talonmieskin tarjosi joskus kahvit asunnossaan, josta oli hulppea näköala Tampereen keskustaan.

Tarina kertoo, että kun Edvin Laine ohjasi Tuntematon sotilas -elokuvaa, Laine piti huolen siitä, että kahvitauoilla oli aina tarjolla myös pullaa. Koskaan ei nääs ollut niin kiire, ettei ehditty leikata pitkosta tarpeeksi pullaviipaleita.

Nyt asun kerrostalossa, jonka huoltotyöt hoitaa huoltoyhtiön mies. Myös huoltomies on tullut tutuksi monissa yhteyksissä. Tosin hän ei yleensä kävele vastaan, mutta hänet saa kiinni puhelimella. En tiedä missä huoltomies asuu, mutta tiedossa on millaisella autolla hän liikkuu.

Huoltomies ei ehdi jäädä kahville, sillä kun töiden lomassa hänen puhelimensa soi, hän kertoo, että on aivan pian tulossa sinne, minne on muutenkin juuri menossa, ja sitä ennen täytyy käydä vielä kolmannessa paikassa.

Huoltomiehen kanssa ehtii kyllä keskustella niitä näitä työn ohessa, välillä asiaakin ja hiukan asian vierestä. Siis siinä samalla, kun hän tekee sen pienen huoltotoimen, jonka voisi pienellä perehtymisellä tehdä itsekin.

Minua hän rohkaisi vuotavan keittiöhanan tiivisteiden vaihtamiseen. Tämmöinen rähmäkäpälä kyllä rohkaisua tarvitseekin. Hän korosti, että se ei ole lainkaan vaikeaa, sillä kerran hän opasti veljeään tekemään tiivisteen vaihdon – puhelimitse – ja se onnistui kuulemma täydellisesti.

Huoltohommien ohessa olen ehtinyt vaihtaa hänen kanssaan hiukan ajatuksia mm. musiikista ja kirjallisuudesta, sillä hän vaikuttaa olevan kiinnostunut samanhenkisistä kulttuuririennoista.

Talon- ja huoltomiehen tärkein työkalu on tietotaito.

Yhtä tärkeä palanen työkalupakissa on kuuntelutaito, sillä huoltotöissä on kyse myös vuorovaikutuksesta. Se tiivisteiden vaihtaminen on vain osa kokonaisuutta.

Oleellista asukkaan kannalta on, että huoltomiehen saa helposti kiinni. Kilometreissä mitattuna huoltomies saattaa sijaita usein kaukana, mutta käytännössä hän on yhtä lähellä kuin lähin puhelin.

Tosiaan! Aamulla huoltomies löytyi lattialta latausjohdon päästä, iltapäivällä työpöydältä paperikasan välistä ja tällä hetkellä hän näyttäisi olevan mukana takataskussa.