Käytetyt joululahjojen käärepaperit eivät kuulu lehtien ja mainosten sekaan keräyspaperi- eivätkä keräyskartonkiastioihin. Sen sijaan ne pitäisi lajitella energiajätteiden joukkoon tai ellei se ole mahdollista, laittaa sekajäteastioihin. Sama periaate koskee lahjapaketeissa käytettyjä lahjanaruja.
Joulupaperi ei sovellu kierrätettäväksi keräyspaperiksi eli kiertokuiduksi, koska lahjapaperissa käytetään voimakkaasta pintavärjäystä sekä runsasta teippisitkosta ja siinä on muita epäpuhtauksia. Talteen kerättyä kotikeräyspaperia hyödynnetään uuden sanomalehti- ja luettelopaperin raaka-aineena sekä pehmopaperiteollisuudessa.
Pakkauskartongille oma paikkansa
Pahvi- ja kartonkipakkaukset kannattaa ensin litistää ja pakata sisäkkäin tilan säästämiseksi ja viedä sen jälkeen keräyskartonkiastiaan.
Keräyskartongiksi kelpaavat lahjapakkausten lisäksi muun muassa maito- ja mehutölkit muovikorkkeineen, leivoslaatikot, puhdistetut paperipohjaiset kerta-astiat, muro- ja keksipaketit, paperipussit ja -kassit, talouspaperihylsyt, munakennot, aaltopahvit ja juomien kartonkiset monipakkaukset. Myös kartonkiset joulukalenterit kelpaavat keräyskartongiksi.
Keräämällä pakkaukset talteen saadaan raaka-ainetta kartonkiteollisuudelle, vähennetään kaatopaikkojen kuormitusta sekä ehkäistään ilmastomuutosta. Keräyskartongista valmistetaan uutta pakkauskartonkia, hylsykartonkia ja laminaattipaperia.
Suomessa paperin, kartongin ja pahvin yhteenlaskettu hyödyntämisprosentti on yli 80 prosenttia.
Kartongin kasvavaan kulutukseen on pystytty vastaamaan yhtälailla kasvavalla talteenotto- eli keräysmäärällä, joten keräyspaperin ja kartongin talteenottoprosentti on onnistuttu edelleen pitämään hyvänä.
Jos omassa taloyhtiössä ei ole paperin tai kartongin keräysastiaa, lähin alueellinen keräyspiste löytyy täältä:
Katso video, jossa Paperinkeräyksen avainasiakaspäällikkö Maria Hollmén neuvoo joulun papereiden, narujen ja pakkausten oikeaoppisesta kierrätyksestä.