Kiinteistövero on 30 senttiä huoneistoneliöltä kuukaudessa keskimääräisessä kerrostalossa. Kiinteistövero muodostaa näin ollen yhdeksän prosenttia hoitovastikkeesta ja seitsemän prosenttia kaikista asunnon hoitokuluista. Jos kiinteistövero nousee, taloyhtiöiden vastikkeet nousevat automaattisesti.
Lisäksi veronkiristys tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että taloyhtiöissä tulisi herkästi halu tinkiä huollosta ja ylläpidosta. Se voisi jarruttaa myös välttämättömienkin korjausten tekemistä.
Esimerkiksi Helsingin keskustan toiseksi kalleimmalla alueella kiinteistövero hoitovastikkeesta on 12 prosenttia ja 10 prosenttia kaikista asunnon kuluista. Kerrostaloyhtiöissä kiinteistöveroa maksetaan enemmän kuin jätehuollosta ja siivouksesta yhteensä. Liikekiinteistön kiinteistövero on yli 20 prosenttia kaikista kiinteistön ylläpitokuluista.
Kokonaisuutena asuminen kerryttää runsaasti veroja yhteiseen kassaan. Taloyhtiöt maksavat hoitokulustaan arvonlisä-, energia-, jäte-, ja kiinteistöveroina peräti 27 prosenttia.
Kiinteistöveron osuus kuntien noin 20 miljardin euron verotuloista on 1,3 miljardia euroa. Tärkein vero on kuitenkin kunnallinen tulovero, jonka tuotto on 17,5 miljardia euroa eli 87-88 prosenttia verotuloista.
Kiinteistöjen ylläpitokulut ovat nousseet jyrkästi: vuodesta 2005 vuoden 2012 loppuun peräti 44 prosenttia. Samana ajanjaksona ostovoima on kasvanut vain noin 35 prosenttia.
Tällä hetkellä kiinteistöjen ylläpitokulut nousevat noin neljän prosentin vauhtia, mutta ostovoiman kasvu on hidastunut selvästi alle kolmeen prosenttiin. Vuonna 2013 ostovoima ei kasva edes kuluttajahintaindeksin muutoksen verran.
Asunto-osakkaat maksavat kiinteistöveroa vastikkeessaan eli käytännössä huoneistoneliöiden mukaan ja vuokralaiset maksavat kiinteistöveron vuokrissaan.