Isännöitsijäntodistusten hintahaitari ihmetyttää

Kuluttajaliittoon tulee viikoittain yhteydenottoja, joissa hämmästellään isännöitsijäntodistusten korkeita hintoja.  Näin kertoo Ylen uutinen 5.10.2014.
Tyypillisimmin isännöitsijäntodistuksesta joutuu maksamaan 90-120 euroa. Hinta kuitenkin vaihtelee suuresti eri puolilla Suomea, 60 euron ja 200 euron välillä.

Yleinen harhaluulo Isännöintiliiton mielestä on se, että isännöitsijäntodistus saadaan vain tietokoneen ”print-nappia” painamalla.
– Isännöitsijä, isännöintitoimiston kirjanpitäjä tai talouspäällikkö joutuvat tekemään töitä paperin eteen, koska isännöitsijäntodistuksessa pitää näkyä taloyhtiön senhetkinen taloudellinen tilanne, esimerkiksi taloyhtiön lainojen suhteen, kehityspäällikkö Heikki Kauranen selittää.
Isännöitsijä allekirjoittaa todistuksen ja on näin ollen myös vastuussa siinä mahdollisesti olevista virheistä.
– Kyseessä ei todellakaan ole sellainen todistus, joka ikuisesti pysyy samana ja jonka voi kopioida valmiiksi ja vain printata. Jokainen isännöitsijäntodistus annetaan erikseen, Kauranen jatkaa.

”Hintojen olisi pitänyt laskea, ei nousta”
Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario kertoo, että liittoon tulee isännöitsijäntodistuksista kyselyitä jatkuvalla syötöllä. Hänen tuntumansa mukaan isännöitsijäntodistusten hinnat ovat viime vuosina nousseet. Tietotekniikan kehityksen myötä hintojen olisi kaiken järjen mukaan pitänyt laskea, ei nousta.
– Joskus aiemmin isännöitsijäntoimistoissa sihteerit kokosivat käsin niitä tietoja, mutta nykyäänhän kaikki löytyy tietokoneelta. Maalaisjärjellä kun ajattelee, niin kyllä hintojen pitäisi olla nykyään halvempia, eikä toisinpäin, Sario arvioi.
Kuluttajaliitto kehottaa taloyhtiöitä olemaan tarkempia isännöitsijän valinnassa siltä osin, että tiedetään jo etukäteen, mitä toimisto veloittaa, esimerkiksi isännöitsijäntodistuksesta.
Saarion mukaan kysymyksiä tulee myös siitä, mihin voi valittaa isännöitsijätoimiston veloituksista.
– Se vaikutuspaikka on se oma taloyhtiö, Sario neuvoo.