Isännöitsijän ”ostovaltakirja”

Myynnin monet kasvot – näin varmaan voisi kuvata isännöintiketjun kirjettä, jossa he kertovat tilanneensa asiakastaloyhtiöidensä hallitusten jäsenille isännöintiunionin jäsenlehden.
”Jatkossa tulet Realia Isännöinnin asiakkaana saamaan taloyhtiöiden hallituksille tarkoitetun Kotitalo-lehden vuoden 2014 loput numerot kotiin kannettuna. Tilauksen maksaa taloyhtiö.”
Isännöintiunionin jäsenlehti – ”taloyhtiöiden hallituksille tarkoitettu” – jokin tässä yhtälössä ei toimi.
Sain kirjeen eräältä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta, joka oli närkästynyt siihen. Syystäkin, sillä ei normaaliin, asialliseen kaupankäyntiin kuulu, että jotakin tilataan toisen piikkiin.
Kyse on myös periaatteesta, tästä suomalaisille niin pyhästä asiasta. Ei kaverin piikkiin sovi ostaa siitä ensin sopimatta.

Facebook hehkui
Laitoin edellä mainitun kirjeen Kiinteistöpostin Facebook-sivuille viestillä, että olkaahan hallitukset tarkkoina. Osui ja upposi, sillä sen verran debattia postaukseni aiheutti.
Puolesta ja vastaan. Muun muassa muuan isännöintiunionin oikeusoppinut puolestapuhuja vetäisi herneet reippaasti nenäänsä. Sen verran kuumana hän kävi, että lankesi julkisesti arveluttavaan alatyylikommentointiin. ”Loistava” veto sosiaalisessa mediassa alan juristilta…

Isännöitsijän ostovaltakirja
Edellä kerrotusta heräsi ajatus siitä, mitä isännöitsijä voi toimivaltuuksillaan hankkia ilman taloyhtiön hallituksen lupaa yhtiölle tai edellä kerrotussa tapauksessa hallitusten jäsenille. Lehtitilauksen vai lumikolan?
Minkälaisia käytänteitä mahtaa olla? Osakkeenomistajien rahoista kuitenkin on kysymys.
Kuulin tämän debatin aikana esimerkin: eräässä taloyhtiössä isännöitsijällä oli 50 000 euron limiitti ”hanki meille, mitä koet, että tarvitsemme”.
No, sitten tämä onneton tunari tilasi tutultaan tasan tuon summaisen korjaushomman. Eipä mennyt ihan niin kuin ”Strömsöössä”.
Isännöitsijän ”ostovaltakirja” on aiheena erittäin kiintoisa. Taidamme polkaista Kiinteistöpostin toimesta käyntiin tutkimuksen, jossa selvitämme, miten tätä peliä pelataan. Mikä on todellisuus, mitä on sovittu, miten käytännössä toimitaan? Onko se niin auvoista kuin eräät isännöitsijät edellä mainitussa Facebook-casessa kertoivat, että ovat tilanneet lehden hallitusten jäsenille ja vain yksi yhtiö on asiasta reklamoinut.

Allekirjoittanut, yrittäjänä vuodesta 1991 lähtien. Woe helevetti, sanoisin, jos joku ulkopuolinen menisi tilaamaan yritykseni piikkiin yhtään mitään. Sota ja soppa olisi sillä siunaamalla valmis. Ja kuuma myös.
P.S. Realian seuraava kirje: ”Jos koet, että lehdestä ei ole hyötyä… voit veloituksetta lopettaa tilauksen.”

1 Comment

  1. Hei Kiitos kovasti tästä artikkelista. Itse olen isännöitsijä, eikä mieleeni tulisi tilata minkäänlaisia lehtiä tai julkaisuja taloyhtiön piikkiin ilman, että olisimme asiasta tehneet päätöksen hallituksessa ja merkinneet sen pöytäkirjaan. Ammatti-isännöitsijä ei haksahda tällaisiin mokiin. Itse toimin mm. yhden pysäköintiyhtiön hallituksen puheenjohtajana ja sain itsekin tämän johdosta kyseisen ”hallituksen ratkaisurasian” vaikka hallinnoimme pelkkiä autopaikkoja. Lähettäjänä oli Ovenia -verkkoisännöinti-. Kiitos hyvästä lehdestänne ja mukava että muistatte meidän pientenkin toimistojen olemassaolon, kyllä täältäkin pesee ammattilaisuutta, vaikka ei ollakaan kenenkään käsikassaroita. Kumma juttu, kun he vain mainostavat koko ajan, että lisää vinkkejä taloyhtiön hallitukselle ja silti Kotitalolehti.fi takana on isännöintiliitto, jonka pitäisi keskittyä laatimaan opuksia näille isännöitsijöille, jotka eivät tiedä paikkaansa. Kiitos hyvästä lehdestä ja jutuista.

    Ystävällisin terveisin
    Sinikka Ahola

Kommentointi on suljettu.