Olen aika ajoin ihmetellyt, minkä vuoksi taloyhtiöitä koskeva keskustelu on sosiaalisessa mediassa kovin vähäistä, vaikka taloyhtiöissä asuu yli 2 miljoonaa suomalaista. Pientalopuolella keskustelu on paljon vilkkaampaa raksa-, sisustus- ja puutarhablogeineen. Taloyhtiöasuminen on valmiiksi yhteisöllistä asumista, mutta se ei näy somessa. Miksi?
Kiinteistöalan siirtyminen sosiaaliseen mediaan on ollut verkkaista. Julkaisupuolella Kiinteistöposti on ollut liikkeellä raikkaimmalla asenteella. Järjestöistä mm. Kiinteistöliitolla on ollut joitain sosiaalisen median projekteja, kuten Youtube-kanava, joiden sisältö on ollut hyödyllistä. Nämä projektit eivät kuitenkaan ole olleet kovin keskustelevia ja ne ovat olleet kovin irrallaan toisistaan. Youtubeen on lisätty opetusvideoita, mutta ei esimerkiksi ajankohtaisia henkilöhaastatteluita tai muuta toimituksellista aineistoa, joka olisi voinut tuoda esiin uusia näkökantoja ja keskustelunavauksia.
Toiminta on siis ollut yksisuuntaista tiedonvälitystä, joka jättää paluukanavan hyödyntämättä. Sosiaalisen median rikastava tekijä on juuri kaksisuuntaisuudessa eli osallistumisessa.
Luentokalvojen tai opetusvideoiden julkaisu voidaan yhtä hyvin tehdä staattisilla verkkosivuilla.
Keskustelun herättäminen ei ole vaikeaa. Yksinkertaisimmillaan keskustelunavaus on lyhyt heitto jollekin, joka voi asiasta kiinnostua ja tarjota siihen uuden näkökulman. Muut liittyvät pian mukaan. Hiljattain viestittelin Twitterissä viestintäkouluttaja Katleena Kortesuon (@katleena) kanssa palveluiden huonosta laadusta, kun keskustelu kääntyi isännöintiin.
@jaaniraty Btw, täytyykin postata aiheesta.
— Katleena Kortesuo (@katleena) May 28, 2013
Vain pari tuntia lyhyen viestienvaihtomme jälkeen Katleena oli kirjoittanut blogiinsa aiheesta ”Isännöintibisnes – siellä pärjää koulutettu siilikin”. Kyseessä oli poleemisesti laadittu kirjoitus, mutta se täytti tehtävänsä ja keskustelua syntyi: jo seuraavana päivänä Isännöintiliitto oli vastannut siihen, tekstiä oli jaettu kymmeniä kertoja Facebookissa ja Twitterissä ja se oli saanut tuhansia lukijoita ja kymmeniä kommentteja.
Kannustan kaikkia kollegoita ja myös taloyhtiöiden hallitusväkeä liittymään someen ja viemään kiinteistöalaa avoimempaan suuntaan. Twitterissä luontevia avainsanoja ovat #isännöinti ja #taloyhtiö, joilla pääsee hyvin keskusteluun mukaan, vaikka omia seuraajia ei vielä paljon olisikaan.
Organisaatioiden osalta toivon, että mahdollisimman moni tulisi someen mukaan kasvojen kera, tarkoituksenaan aidosti keskustella muiden käyttäjien kanssa. Edellä antamani esimerkin mukaisesti keskustelu käynnistyy helposti ja kuka tahansa voi siihen osallistua. Tervetuloa mukaan!
Jaani Räty / Yrittäjä / Isännöintivelho Oy (www.isannointivelho.fi)
Kirjoittajana toimiva Jaani Räty on isännöitsijäyrittäjä, jonka yritys tunnetaan nimellä Isännöintivelho. Jaani ottaa kolumneillaan reippaasti ja raikkaasti kantaa taloyhtiöasumiseen sekä isännöinnin tulevaisuuteen. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä.