Mitenkäs se vuosiloma-ajan palkka nyt oikein laskettiin? Miten tätä työaikalain kohtaa pitäisi tulkita ja soveltaa meidän isännöitsijöihimme tai kiinteistösihteereihin? En ymmärrä näitä työlainsäädännön pykäliä?
Tässä muutamia esimerkkejä tilanteista, joissa työnantaja toivoo saavansa neuvoja ja opastusta. Kiinteistöalan yrityksille luonteva tiedonsaantikanava on Kiinteistötyöantajat ry. Se on valmis palvelemaan enenevässä määrin myös isännöintiyrityksiä, sillä järjestöön on perustettu isännöintijaosto.
Isännöintijaosto on Kiinteistötyönantajat ry:n (ent. Kiinteistöpalvelut ry) työmarkkinavaliokunnan alaisuudessa toimiva jaosto, jossa käsitellään ja hoidetaan isännöintialan työmarkkinapoliittista edunvalvontaa. Isännöintiyrityksissä on omanlaisia alaan liittyviä työsuhdekysymyksiä, joiden ratkaisemisessa yritykset tarvitsevat apua. Jaostossa käsitellään muitakin alaan liittyviä ajankohtaisia työmarkkina-asioita ja sen kautta saadaan myös tieto kulkemaan yrityksiin.
– Se auttaa tuottamaan oikeantyyppistä neuvontapalvelua ja materiaalia, jolla pidetään työnantajat ajan tasalla, kertoo työmarkkinajohtaja Emmaleena Nurmi.
Työaika-asioiden tueksi oma opas
Uutinen Etelä-Suomen Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajien tulevista tarkastuskäynneistä sataan isännöintiyritykseen tämän vuoden aikana on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Emmaleena Nurmi ja toimitusjohtaja Pia Gramén kertovat, että yleinen keskustelu työaikakysymyksistä ja muista työsuhdeasioista on heijastunut myös isännöintijaostoon, jossa laadittiin tämän kevään aikana työaikalain soveltamiseen liittyvää ohjeistusta.
Materiaalissa käsitellään mm. isännöitsijöiden työsuhteen ehtoja, työaikalain soveltamista isännöitsijöihin, isännöitsijöiden päivä- ja iltakokouksiin liittyviä työoikeudellisia kysymyksiä, työaikakirjanpitoa, erilaisia työaikajärjestelyjä ja kokouspalkkioiden maksamiseen liittyviä kysymyksiä.
Ohjeiden tueksi on tarjolla koulutusta, mm julkistamisen yhteydessä 8. huhtikuuta kerrottiin tarkemmin, miten ohjeita soveltaa omissa yrityksissä ja huomioida niiden erityispiirteitä.
Isännöintijaoston jäseninä ovat tällä hetkellä hallituksen puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Hannu Salonen HH-kiinteistöpalvelut Oy:stä, toimitusjohtaja Jaakko Nyman Isännöitsijätoimisto Aimo Astala Oy:stä, toimitusjohtaja Markku Kulomäki SKH-Isännöinti Oy:stä ja toimitusjohtaja Harri Järvenpää Lännen Kiinteistöpalvelu Oy:stä.
Tueksi ja turvaksi oikeaa tietoa
Kiinteistöpalvelut ry:n nimi muutettiin Kiinteistötyönantajat ry:ksi, koska se kuvaa paremmin työnantajajärjestön toimintakenttää kiinteistöalan yritysten työmarkkinapoliittisena edunvalvojana.
– Kiinteistötyöantajat -nimi kertoo paremmin sen, että jäsenyrityksiämme ovat mm. kiinteistöpalveluyritykset, kiinteistönomistajat, toimitilavälitystä, manageerausta ja isännöintiä harjoittavat yritykset tai kiinteistöyhdistykset, Gramén kertaa.
Puhelinneuvonta työsuhdeasioissa on Emmaleena Nurmen mukaan jokapäiväistä jäsenpalvelua: – Annamme henkilökohtaista, räätälöityä neuvontaa ja järjestämme tarvittaessa työehtosopimuskoulutuksia. Lisäksi jäsenillämme on käytössä jäsenextra, josta löytyy juridista materiaalia. Toimitamme jäsenille myös kuukausittain jäsenkirjeeen, joka auttaa pysymään kärryillä ajankohtaisista asioista.
– Esimerkiksi pienet yritykset, jotka haluavat keskittyä liiketoimintansa pyörittämiseen, ovat jäseninä saadakseen tukea ja turvaa tarvitessaan. On yksi puhelinnumero, mihin soittaa, kun työnantaja tarvitsee neuvoa. Esimerkiksi kun vuosilomat alkavat pyöriä, meiltä kysytään neuvoa vuosilomapalkan laskemisesta ja muista vuosilomalakiin liittyvistä asioista, Gramén kertoo.
– Yritysten täytyy toimia lainmukaisesti ja niiden pitää saada oikeaa tietoa, Gramén korostaa ja jatkaa: – Me neuvottelemme mm. kiinteistöalan toimihenkilöitä koskevan työehtosopimuksen yhdessä Ammattiliitto Pron kanssa. Tämä takaa työnantajille sen, että ne saavat työehtosopimuksen tulkinnat alkuperäisestä lähteestä. Vain työehtosopimusneuvotteluissa mukana olleet pystyvät antamaan oikeat tiedot tes-tulkinnoista.
– Solmimme työehtosopimukset ja näin ollen olemme käytännössä ainoita, jotka voivat niitä tulkita, Nurmi vielä osaltaan korostaa.
Pia Gramén ja Emmaleena Nurmi arvelevat, että työnantajajärjestöön kuuluminen on yrityksille myös tietynlainen imagokysymys: – Olemme järjestäytyneitä, kuulumme työnantajaliittoon, joka valvoo että asiat ovat kunnossa sekä noudatamme lakeja ja työehtosopimuksia.
Näillä aloilla eivät työt lopu
Pula työntekijöistä, työn teknistyminen, ekologisuus- ja energiatehokkuusvaatimukset, vaativat asiakkaat… Isännöintialan tulevaisuuden kuvaksi on tarjottu sitä, että murros on jo meneillään, mutta mihin johtamassa – määränpää ei vielä ole kirkas. Puhutaan yritysten koon muutoksista – ketjuuntumisesta. Isännöitsijän velvoitteiden kasvusta. Jaksamisesta jne.
– Sekä kiinteistöpalveluala että isännöintiala ovat kasvavia aloja, jotka työllistävät nyt ja tulevaisuudessa. Työt eivät näiltä aloilta lopu niin kauan kuin on kiinteistöjä. Koko ajan rakennetaan uutta ja kunnostetaan jo olemassa olevaa rakennuskantaa – rakennetun ympäristön klusterissa siis riittää töitä. Kiinteistöjä ei voi viedä ulkomaille ja hoitaa sieltä käsin, Pia Gramén linjaa.
Suhdanteiden heijastuminen rakennusalaan ei Graménin mielestä uhkaa kiinteistöalaa, mutta laajempi huoli kohdistuu yleiseen taloudelliseen tilanteeseen, sen yhteiskunnallisiin heijastuksiin tai suuriin teollisuudessa tapahtuneisiin, vientiteollisuuden tai metsäteollisuuden kokemiin murroksiin.
– On kehityttävä itse ja pysyttävä kehityksessä mukana. Tärkein ja koko kiinteistöalan toimintaa ohjaava asia on asiakas- ja käyttäjälähtöisyys. Asiakkaat vaativat jo nyt erilaisia palveluja, isoja kokonaispaketteja ja uusia palveluinnovaatioita, jolloin yritysten pitää muuttaa toimintakenttää ja ajattelutapaa ja luoda kysyntää vastaavaa palvelua, Gramén kannustaa alalla toimivia yrityksiä.
Yksi osa jäsenpalvelua ovat erilaiset koulutus- ja ajankohtaisseminaarit. Muun muassa liittopäivien seminaareissa on pyritty nostamaan esiin erilaisia näkökulmia, jotka eivät liity pelkästään kiinteistön ylläpitoon tai isännöintiin, vaan avaavat uusia ajatuksia.
Esimerkiksi: miten digitalisaatio tulee vaikuttamaan toimialaan ja mitä alan teknistyminen käytännössä tarkoittaa. Tässä muutama aihe tulevan liittopäivän aiheista. Seuraavat liittopäivät pidetään 26. syyskuuta Turussa.
Teksti Riina Takala
Artikkeli julkaistu Kiinteistöposti Professional 4/2014