Kiinteä isännöintipalkkio on keskimäärin noin 400 eurosta noin 1 400 euroon riippuen hyvin paljon asiakasyhtiön huoneistojen lukumäärästä. Erillisveloitettavissa palveluissa taksat vaihtelevat hyvinkin paljon: esimerkiksi isännöitsijäntodistuksen laatiminen maksaa hieman alle 60 eurosta yli 100 euroon, kalleimmillaan yli 200 euroa.
Kiinteät palkkiot ovat nousseet varsin maltillisesti viimeisen kolmen vuoden aikana, mutta erillisveloitettavissa palkkioissa taksat ovat nousseet enemmän. Tämä käy ilmi KTI:n tekemästä tutkimuksesta, johon vastasi 744 isännöitsijää ja puheenjohtajaa. Vastaavanlainen tutkimus tehtiin edellisen kerran vuonna 2010. Tutkimus toteutettiin internet-kyselynä marras-joulukuussa 2013.
Taloyhtiön koko määrittää palkkion suuruuden
Kiinteän isännöintipalkkion suuruus vaihtelee huomattavasti taloyhtiön koon mukaan. Keskimääräinen kiinteä isännöintipalkkio oli 40 asuinhuoneiston talossa (2 400 htm2) noin 737 euroa kuukaudessa, joka tekee 18,40 euroa kuukaudessa asuinhuoneistoa kohti laskettuna.
Keskimääräinen kiinteä kuukausipalkkio 20 asuinhuoneiston talossa (1 400 htm2) oli 444 euroa, jossa on nousua 24 euroa kolmen vuoden takaiseen verrattuna. Sadan asuinhuoneiston taloyhtiössä (6 000 htm2) isännöinnin kuukausipalkkio oli keskimäärin 1380 euroa, joka on 20 euroa enemmän kuin vuonna 2010.
Asuinhuoneistoa kohti laskettuna kiinteä isännöintipalkkio oli 20 huoneiston yhtiössä 22,20 euroa huoneistolta kuukaudessa, joka on 1,20 euroa enemmän kuin kolme vuotta aiemmin. Sadan huoneiston yhtiössä palkkio on 13,80 euroa huoneistolta kuukaudessa.
Hinnat sisältävät arvonlisäveron ja perustuvat koko maan vastausaineistoon.
Kallein isännöitsijäntodistus yli 200 euroa
Taloyhtiöiltä veloitetaan erilliskorvauksia esimerkiksi yhtiöjärjestyksen muuttamisesta, remonttien valvonnasta sekä kokouspalkkioita, kilometrikorvauksia ja kopiointimaksuja. Suuruus vaihtelee eri yrityksillä huomattavasti.
Esimerkiksi isännöitsijäntodistukset, jotka kustannukset yleisimmin maksaa osakkeenomistaja, vaihtelevat vastausten perusteella alle 60 eurosta yli sataan euroon. Neljännes veloitti 60 euroa tai vähemmän ja neljännes 100 euroa tai enemmän. Kallein isännöitsijäntodistuksen hinta liitteineen oli 232 euroa. Keskimääräinen hinta isännöitsijöiden mukaan on 83,20 euroa.
Hallinnollisista tehtävistä isännöitsijät veloittavat taloyhtiön puheenjohtajien mukaan keskimäärin 70,50 euroa tunnilta. Teknisen isännöinnin tuntihinta on noin viisi euroa korkeampi. Kyselyyn vastanneiden ammatti-isännöitsijöiden mukaan erillisveloitettava tuntityö on 9 euroa taloyhtiön hallitusten puheenjohtajien näkemystä alhaisempi.
Kokouspalkkiot ovat päiväkokouksissa selkeästi ilta- ja viikonloppukokouksia edullisempia. Taloyhtiöiden puheenjohtajien mukaan isännöitsijän kokouspalkkio oli työpäivän aikana keskimäärin 70 euroa/tunti, työpäivän jälkeen 88,70 euroa/tunti, myöhemmin illalla 110 euroa/tunti ja viikonloppuisin 153,10 euroa tunnilta.
Kilometrikorvauksia maksetaan hallitusten puheenjohtajien mukaan keskimäärin 72 senttiä kilometriltä. Neljänneksellä kilometrikorvaus jää alle 55 sentin ja neljänneksellä on yli 85 senttiä kilometriltä. Mustavalkoinen valokopio maksoi isännöitsijöiden mukaan 44 senttiä/kopio ja värillisenä 74 senttiä/kopio. Värikopioiden hinta on alle 45 senttiä kappaleelta joka neljännen isännöitsijän mukaan ja yli euron hintaisia myös joka neljännessä tapauksessa.
Tunne sopimuksen sisältö
Hallituksen on tunnettava taloyhtiön isännöintisopimuksen sisältö, jotta hallitus tietää, mitä on isännöinniltä ostanut. Isännöintisopimusten liitteistä yleisin on isännöintitehtäväluettelo, joka on mukana 86 prosentissa sopimuksista.
Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on hyväksyä isännöintisopimus ja siihen sisältyvistä tehtävistä maksettava kiinteä palkkio ja erillisveloitettavat palkkiot. Taloyhtiön hallituksen on hyväksyttävä myös näiden mahdolliset tarkistukset ja muutokset.
83 prosenttia puheenjohtajista ja isännöitsijöistä haluaisi, että kiinteän sopimushinnan osuus kokonaispalkkiosta olisi vähintään 75 prosenttia.