Haastateltavani on mies, jolla on maileja takana jo 71 vuoden ajalta – Tapio ”Tapsa” Lampinen toimitusjohtaja, isännöitsijä, AIT, Uudenmaan Isännöintipiste Oy. Konkari.
Tapsa aloitti isännöitsijän hommat sivutoimisena isännöitsijänä vuoden 1979 alussa As. Oy Kolsarintie 1-3:ssa Helsingin Konalassa, jossa silloin asui perheensä kanssa. Yhtiö on edelleen hänen isännöitävänään ja edustaa Isännöintipisteen vanhinta asiakasta.
Isännöinti on muuttunut
Sähköpostin tuleminen mullisti isännöitsijän ja asiakkaiden suhteet totaalisesti. Ennen sähköpostia puheenjohtajat kävivät toimistolla hoitamassa asioita nokikkain. Ja asiat hoituivat. Nyt yhden, pienenkin asian tiimoilta lähetellään 11 sähköpostia, eikä ole varmuutta, hoituuko asia varman päälle, tuskailee kiireinen isännöitsijä.
Isännöitsijän työ ei ole pelkkää toimistolla istumista klo 8.30 – 16.00 välisenä aikana lukemassa ja vastaamassa sähköpostiviesteihin. Työhön sisältyy viikossa useita työmaakokouksia, kiinteistö- ja vahinkokatselmuksia, remonttien valvontakäyntejä…
Usein työpäivä alkaa muualla kuin toimistolla ja varsinkin silloin sähköpostien lukeminen luonnollisesti siirtyy myöhempään ajankohtaan.
– Osakas/asukas saattaa perjantai-iltana lähettää sähköpostia ja soittaa maanantaina ennen yhdeksää, että mikä on, kun isännöitsijä ei ole reagoinut sähköpostiin, konkari-isännöitsijä toteaa.
– Olen usein korostanut, että puhelin on edelleen se nopein ja varmin yhteydenottotapa. Mutta vastatessani puhelimeen kuulee usein kysyttävän, onko paha paikka tms? En totta vieköön ymmärrä kysymystä, jos vastaaja on niin kiireinen, kiinni toisessa tehtävässä tai muusta syystä ei voi puhua soittajan kanssa, niin miksi vastaa puhelimeen?
– Isännöitsijän harteille on tullut vuosien varrella myös paljon viranomaisvaateita, muun muassa verottajalle tehtävät ilmoitukset yli 15 000 euron suuruisista remonteista/korjauksista, jotka teettävät isoissa projekteissa runsaasti lisätyötä.
Toiminnot muuttuvat myös vakuutusyhtiöissä. Pohjolan ohjeiden mukaisesti esimerkiksi vesivahingon sattuessa tulee tehdä viipymättä vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön, tiedon saatuaan vakuutusyhtiö ottaa vahingon välittömästi hallintaansa ja tilaa omalta yhteistyöyritykseltään vahinkokartoituksen. Tapsan isännöimässä yhtiössä sattui vesivahinko torstain ja perjantain välisenä yönä ja perjantaina hän teki välittömästi vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiöön.
Maanantaiaamuna osakas soittaa ja kysyy, miksi täällä ei tapahdu mitään korjaustoimintaa? Vastasin hänelle totuudenmukaisesti, että Pohjolan toimintamalli on edellä kerrotun kaltainen. Todennäköisesti meidän kauttamme olisi hommat saatu käyntiin jo perjantaina, Tapsa pohtii otsa kurtussa.
Pitkä polku takana
Vuonna 1979 otettu askel isännöinnin ihmeelliseen maailmaan oli kohtalokas, sillä Tapsa jäi sille tielle. Hän lähti lähes samoin tein suorittamaan isännöitsijän tutkintoa, vaikka oli leipätöissä teollisuuslaitoksen palveluksessa tuotannon ja korjaamopalveluiden, erityisesti sähköteknisen puolen työnjohtajana ja suunnittelijana.
– Jäin pois teollisuuden palveluksesta vuonna 1985 ja aloitin päätoimisen isännöitsijän työt vuonna 1986 Talorengas Oy:ssä Vantaan Tikkurilassa.
– Vuonna 1988 perustin puolisoni Raili Leppäsen kanssa nykyisen yrityksemme ja houkuttelin työkaverini Jussi Kumpulaisen aiemmin mainitusta tuotantolaitoksesta meille hommiin vuonna 1990, Tapsa muistelee yrityksen alkutaivalta.
Isännöintipiste toimii Tikkurilassa Peltolantiellä ja on pitänyt majaa samassa osoitteessa vuodesta 1992 lukien.
Nykyisten isännöintisopimuksien mukaiset työt hoituvat Tapsan, Raili Leppäsen, Jari Karpin, ja Pia Polichroniksen voimin.
Isännöintipisteen asiakaskassuhteet ovat pitkäkestoisia, 11 yhtiötä on ollut asiakkaana yli 20 vuotta ja neljä yli 25 vuotta. Isännöintisopimusten keski-ikä on 15 vuotta ja ”tuorein” asiakkaamme on vuodelta 2007, kertoo yrittäjä ylpeänä työstään ja asiakkaiden osoittamasta luottamuksesta.
– Taloyhtiöiden ikääntyessä yhtiökokouksiin osallistuu aina vain vähemmän osakkaita ja joissain yhtiöissä hallituksen muodostaminen on joskus vaikeaa. Kokouksiin osallistuvat osakkaat ovat kiinnostuneita pitämään kiinteistöistään huolta. Ne, jotka eivät osallistu yhtiökokouksiin ovat nähneet vuosien saatossa miten hyvää huolta ”istuva” hallitus ja isännöitsijä pitävät taloyhtiöstä ja luottavat sen jatkuvan, mutta valitettavan usein kuulee ”parkkipaikkakeskusteluista” negatiivista arvostelua, Tapsa pohtii.
Isännöintiliitto oikeaan rooliinsa!
– Isännöintipiste oli Suomen Isännöitsijäliitto ry:n jäsen toimintansa alusta lähtien. Vuosien kuluessa tuosta liitosta tehtiin Suomen Isännöintiliitto, jonka toiminta lähti jo heti alusta alkaen irtaantumaan alkuperäisestä isännöitsijöiden edun hoitamisesta, tilittää isännöintiyrittäjä.
– Olimme pitkään Isännöintiliiton jäsen, mutta erosimme siitä viime vuoden vaihteessa. Koimme, ettemme saa jäsenmaksulle sieltä mitään vastinetta. Keskittyisivät palvelemaan isännöitsijöitä ja jättäisivät sen kummallisen kustannustoiminnan sekä taloyhtiöliehittelyn pois, murisee konkari ja jatkaa – Isännöintiliiton lakineuvojat soveltuisivat erinomaisesti Vuokralaisten Keskusliiton palvelukseen neuvoineen ja ohjeineen.
– Toki olen mukana Vantaan Isännöitsijäyhdistyksen hallituksessa ja toiminhan aiemmin sen puheenjohtajana yli kymmenen vuotta, mutta muuten Isännöintiliitto on minulle historiaa, Tapsa vielä kuittaa.
Vantaan Isännöitsijäyhdistys täytti muuten 30 vuotta syksyllä 2014.
Teksti ja kuva: Matti Karppanen
Haastattelu on julkaistu huhtikuussa ilmestyneessä Kiinteistöpostissa 3/2015.