Ilmastotiekartta näyttää, miten Helsingistä tulee hiilineutraali

Helsingin ilmastotiekartta on visuaalisesti näyttävä esite, jossa kuvataan, millainen on hiilineutraali Helsinki vuonna 2050 ja miten tuo tavoite saavutetaan. Ilmastotiekartassa kerrotaan mitä asukkaiden, yritysten ja kaupungin tulisi tehdä tiellä hiilineutraaliuteen.
– Helsingin suurin ilmasto-ongelma on se, että kaupungin käyttämästä lämmityksestä 90 prosenttia tuotetaan fossiilisilla, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Jari Viinanen sanoo.
Ilmastotiekarttaa laatinut Viinanen listaa kolme tärkeintä asiaa matkalla hiilineutraaliuteen Helsingissä: 1) Uusiutuvaan energiaan siirtyminen kaupungin energiayhtiön Helenin energiantuotannossa 2) Energiatehokkuusremontit vanhoissa taloissa ja kiinteistökohtainen uusiutuvan energian tuotanto 3) Joukkoliikenteen houkuttelevuuden parantaminen, että se on helpoin ja mukavin tapa liikkua.

Helsinki pudottanut päästöjä jo 21 prosenttia

Helsingin alueen päästöistä yli puolet muodostuu lämmityksestä, neljännes liikkumisesta ja viidennes kulutussähköstä. Yksittäisen helsinkiläisen hiilijalanjälki on 4,7 tonnia vuodessa. Jalanjälki on pieni, jos sitä verrataan muihin suomalaisiin kaupunkeihin. Euroopan pääkaupunkeihin verrattuna se on kuitenkin suuri.
– Hiilineutraali Helsinki on saavutettavissa, sillä kaupunki on pudottanut päästöjään jo 21 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Tämä onnistui, koska kivihiiltä korvattiin maakaasulla ja energiantuotannon tehokkuus parani, eli polttoaineista saadaan aiempaa enemmän tehoa irti. Lisäksi energiankulutuksen kasvu Helsingissä on pysähtynyt energiatehokkuuden ansiosta. Uudet kodinkoneet ja sähkölamput kuluttavat paljon vähemmän energiaa kuin aiemmin. Hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtyminen tuo paljon muitakin hyötyjä, muistuttaa Ilmastotiekarttaa laatinut Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen projektisuunnittelija Sonja-Maria Ignatius.
– Hiilineutraalissa Helsingissä esimerkiksi liikkuminen on nykyistä helpompaa, ostoenergiassa säästetään, kaupunkivihreää on enemmän ja ilmanlaatu puhtaampaa. Kaupungista tulee viihtyisämpi ja imagoltaan parempi paikka”, hän sanoo.

Ihmiset ottavat mallia toisistaan
Mikä ilmastotiekartan tiedoissa oli tekijöille hätkähdyttävintä?
– Se kuinka valtavan riskin ihmiskunta ottaa ilmaston lämpenemisessä verrattuna siihen, kuinka helppoa siirtyminen vähähiiliseen yhteiskuntaan on, jos tahtoa löytyy, Viinanen sanoo.
Mitkä ovat kolme tehokkainta asiaa, joilla tavallinen helsinkiläinen voi elämässään hillitä ilmastonmuutosta?
– Äänestä ilmastoystävällistä ehdokasta ja seuraa energiankulutustasi esimerkiksi Helenin Sävel-plus -ohjelmalla. Ole myös muille esimerkkinä. Jos olet löytänyt vaikka uuden energiatehokkaan jääkaapin tai lämpöpumpun, kerro sen tuomista hyödyistä ystävillesi. Ihmiset ottavat toisistaan mallia paljon, Ignatius sanoo.

Ilmastotiekarttaa jaetaan ympäristökeskuksessa ja kaupungintalolla.
Netissä siihen voi tutustua osoitteessa: