Ilmalämpöpumppua ei voi asentaa taloyhtiöissä omin päin

Kuva: mohamed Hassan, Pixabay
Kuumina kesäpäivinä kotonakin kaivataan viilennystä. Isännöintiliitto muistuttaa, että ilmalämpöpumpun asentaminen ei ole taloyhtiössä aivan yksinkertaista.
Ilmalämpöpumpun asentaminen ei taloyhtiössä onnistu noin vain, Isännöintiliitto toteaa. Jos osakas haluaa asentaa ilmalämpöpumpun, täytyy hänen tehdä taloyhtiölle ensin muutostyöilmoitus.
Ilmoitus täytyy tehdä kaikista sellaisista remonteista tai muutoksista, jotka koskevat talon rakenteita tai vaikuttavat julkisivun ulkonäköön. Ilmalämpöpumppua asennettaessa laitteistoa asennetaan sekä asunnon sisälle että esimerkiksi parvekkeelle, ja asennustyössä täytyy porata ulkoseinän rakenteita.
– Ilmoittaminen liittyy kunnossapitovastuuseen, joka jakautuu osakkaan ja taloyhtiön välillä. Taloyhtiö vastaa rakenteiden, kuten ulkoseinän kunnosta. Siksi siihen vaikuttaviin töihin tarvitsee aina yhtiön luvan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius sanoo.
Taloyhtiöissä suhtaudutaan ilmalämpöpumppuihin eri tavoin, eivätkä kaikki hallitukset anna asennuslupaa. Syitä voi olla monia.
– Hallituksen täytyy päätöksissään pohtia asiaa koko taloyhtiön kannalta. Ilmalämpöpumpusta voi esimerkiksi tulla kondenssivettä, joka talon rakenteisiin päästessään aiheuttaa vaurioita, Lithenius sanoo.
Hän muistuttaa, ettei lupaa välttämättä ehditä myöntää parissa päivässä, vaan sitä täytyy varautua odottamaan. Hallitus voi joutua selvittämään esimerkiksi paikkakunnan rakennusvalvonnalta lupa-asioita ennen kuin itse myöntää lupaa.
Kesän viilennyskeinoja harkitessa pitää siis olla ajoissa liikkeellä. Koska ilmalämpöpumppujen asennus jakaa mielipiteitä taloyhtiöissä, kannattaa osakkaiden tehdä periaatepäätös ilmalämpöpumpuista yhtiökokouksessa.
– Yhtiökokouksen päätöksellä asia tulee kerralla selväksi. Myös ilman yhteistä päätöstä taloyhtiöissä täytyy aina noudattaa yhdenvertaisuusperiaatetta. Hallitus ei siis voi antaa yhdelle osakkaalle lupaa ilmalämpöpumppuun ja evätä sitä toiselta, vaan säännöt ovat kaikille samat, Lithenius painottaa.
Silloin kun taloyhtiö antaa asentamiselle luvan, täytyy asennustyötä valvoa. Näin taloyhtiö varmistuu siitä, että asennus on tehty oikein.