Iiro Viinasen taloyhtiössä kuuden vuoden ”pakkotyömaa”

Asunto Oy Lahden Kuunaria on rakennettu ja korjattu kuin Iisakin kirkkoa. Onneksi ei sentään 40:ää vuotta, mutta joka tapauksessa rakennusliike on korjannut taloa ja sen huoneistoja sekä perustuksia, pihaa ja autotallia jo kuuden vuoden ajan. Iiro Viinanen ja taloyhtiön hallituksen jäsen Juhani Korhonen soisivat jo remonttien loppuvan.

 

YIT:n rakentama ja vuonna 2007 valmistunut kerrostalo on konkreettisesti osoittanut muun muassa Juhani Korhoselle ja Iiro Viinaselle, miten valtavan huonoa rakentamisen laatu tänä päivänä on. Kun luulee saaneensa Lahdesta arvokkaalta paikalta laadukkaan asunnon, joutuikin pettymään – Iiro Viinasen miettein – aravatalorakentaminenkin tuntuu kohta tasokkaammalta materiaalivalintoineen ja rakenteineen kuin oman talon laatutaso.

– Ihmiset ovat ostaneet itselleen eläkekodin järven rannalta ja neliöhinnoilla, jotka eivät ole Lahdenkaan mittapuun mukaan kovin edullisia. Tietenkin me odotimme, että saisimme jotakin laatuakin vastineeksi, Korhonen tuumii.

Sitkeästi ja sinnikkäästi alusta pitäen

Kuusi vuotta erilaisten virheiden korjaamista vaikuttaa uskomattomalta. Ensin on pyritty korjauttamaan osakehuoneistoissa havaitut virheet ja sen jälkeen työtä on jatkettu taloyhtiön vastuulle kuuluvissa tiloissa, kellarissa, porrashuoneessa, sähkökaapeloinneissa, perustuksissa, pihalla, autotallissa jne…

– Toiveissa on, että lähikuukausina saadaan lopulta korjattua myös ennen paalutusta suoritetussa tarkastuksessa huoneistoissa havaitut seinien halkeamat kosteiden tilojen irtonaiset laatat kiinnitettyä ja tapetitkin pysyvästi kiinni seiniin. Niitä on korjattu jo aikaisemmin, mutta nyt ne on tarkoitus saada lopullisesti korjattua elo-syyskuun aikana, Korhonen mainitsee.

Sitä ennen asunnoissa on maalattu esimerkiksi kaikki näkyvissä olleet eristämättömät lämmitysjärjestelmän putket uudestaan, koska alunperin oli maalattu vain putkien näkyvissä oleva etupuoli. On korjailtu keittiöiden, kosteidentilojen seinien ja  lattioiden laatoitusten saumauksia, sijoitettu vessanpönttöjä uudelleen saunan oven avautumiseksi jne.

Iiro Viinanen ihmettelee sitä,  miksi rakennusliike on korjannut vikoja osakas ja ilmoitus kerrallaan, eikä esimerkiksi kaikkia vessanpönttöjä kaikissa asunnoissa samalla kertaa tai parvekkeiden sähköpistokerasioiden puuttuvia eristeitä kaikilla parvekkeilla oma-aloitteisesti, kun virhe oli heidän tiedossaan jne.

Kuluttajariitalautakunta avuksi

Hänen mittansa tuli täyteen vuonna 2011 ja hän teki vaimonsa Pirjon kanssa Kuluttajariitalautakuntaan valituksen havaitsemistaan virheistä ja siitä, ettei mitään virheitä saatu korjattua kunnolla useista yrityksistä huolimatta.

– Ihmettelen, miten Kuluttajariitalautakunta sai ylipäänsä kulumaan asian käsittelyssä kaksi vuotta. Perustelutkin olivat aika hölynpölyä. Eivät puuttuneet lausunnossaan olennaisiin virheisiin, joista valitimme, Viinanen pohtii.

Hän viittaa maaliskuussa saatuun ratkaisuun, jonka mukaan Kuluttajariitalautakunta suositti YIT:tä maksamaan Viinasille ja  kahdelle muulle osakkaalle 9 000 euroa sekä tekemään parvekkeella tarvittavat korjaukset omalla kustannuksellaan.

Heidän valituksessaan oli useita kahdessa huoneistossa havaittuja virheitä, ei pelkästään parvekkeella olevia, joita oli käyty korjaamassa useaan kertaan. Vaatimuksissa tuotiin esiin myös parvekelaattojen taipuminen, jota seurataan mittauksilla, jatkuuko taipuminen, seinissä havaitut halkeamat, joiden syy olisi rakennusliikkeen selvitettävä ja korjattava paalutuksessa olevat mahdolliset virheet.

Vastineessaan rakennusliike toi esiin senkin, ettei se ole kieltäytynyt tekemästä korjaustöitä.

Vikalista varsin pitkä

Taloyhtiön vastuulle kuuluvissa rakenteissa, kuten perustuksissa, parvekkeilla ja sähköasennuksissa, havaitut virheet ihmetyttävät miehiä vieläkin enemmän.

Miten on voitu rakentaa niin, ettei ole tehty asianmukaisia perustuksia tuulikaapeille ja  yhdelle alakerroksen maavaraiselle parvekkeelle ja vastoin perustamisohjetta: Alapohjaa jouduttiin täyttämään jälkikäteen sepelillä, koska maantäytön päälle on laitettu liian ohut kerros sepeliä kondenssiveden nousua estämään; Yksi viemäriputki oli irronnut huonosta tuennasta johtuen liitoksistaan alapohjassa; Sokkelin vierustaa ei ollut riittävästi täytetty ja tiiviisti, minkä seurauksena piha painui ulkopuolelta ja soratäyttö valui alapohjaan, kun alapohjan täyttö oli vajaa; Piha on painunut ja autotallin edustaa ja rakenteiden liitoskohtia on korjailtu ja paikkailtu useaan kertaan; Taloyhtiön kuivaushuoneen lattiakaivon kaatoja korjailtu kolme kertaa; Sähköjohtoja sidottu nippusiteillä roikkumaan vapaasti ilman johtoalustaa; Johtoja kuorittu ylipitkäksi, jätetty läpivienti tiivisteitä pois jne.

Ikuinen murheenkryyni vaikuttaa olevan myös parveke-elementtien saumojen vuotokohtien tukkiminen. Niitä on korjattu yhdellä jos toisellakin parvekkeella. Tilanne vaikuttaa parodialta – vuotoja ei saada tukittua, vaikka 23 kertaakin olisi yritetty – kuten Viinasten parvekkeella.

Lähes 400 valokuvaa, asiakirjoja, piirustuksia, lausuntoja, kirjelmiä… Virheitä on niin paljon, että paperia on karttunut vino pino. Monissa kohdin Juhani Korhonen ja Iiro Viinanen ihmettelevät:

– Miten ihmeellä tunnettu, sertifioitu rakennusliike on voinut jättää jälkeensä tällaista jälkeä.

Iso remontti taas edessä

Vakavin huolenaihe taloyhtiöllä on kuitenkin edelleen porrashuoneen sähköasennuksista. Ne on turvallisuussyistä korjattava kiireesti. Uusimisesta taloyhtiö on päässyt yhteisymmärrykseen rakennusliikkeen kanssa, mutta vielä on oltu erimielisiä siitä, millä keinoin korjataan.

– Rakennusliike haluaisi tehdä korjauksen niin, että kaapelit katkaistaan porrashuoneen katon välissä ja sinne asennetaan palosuojatut liitosrasiat. Siitä kaapelit jatketaan suojatulla rakenteella niin pitkälle, että päästään huoneiston seinälle, missä kaapeli sitten jälleen jatketaan vanhaan kaapeliin  (32 asuntoa ja 64 jatkosta). Ei kuulosta hyvältä, Korhonen kertoo kaavailluista.

– Kaikkein paras vaihtoehto taloyhtiön kannalta tietenkin olisi, että vedettäisiin kokonaan uudet kaapelit sähköpääkeskuksesta lähtien koko porrashuoneeseen huoneistoihin asti. Silloin vältyttäisiin kaikilta ylimääräisiltä liitoksilta ja jatkoilta, jotka ovat tulevaisuudessa vika- ja riskipaikkoja, Korhonen jatkaa taloyhtiön kannalta kaikkein varmimmasta, mutta rakennusliikkeelle tietysti kalleimmasta korjaustavasta.

TUKES muistutti taloyhtiötä siitä, että se on vastuussa, eikä tällaisia asennuksia saisi hyväksyä.

– Mitä taloyhtiö voi oikeasti tehdä, jos asennukset ovat tällaisia ja ne on otettu vastaan, Korhonen tuskailee.

Hallitus on tiedostanut vastuunsa ja sillä on tietenkin vastuuvakuutus, jonka turvin kukaan hallituksen jäsen ei joutuisi maksamaan, jos tuho kävisi.

– En ole kuitenkaan tällaiseen rakentamiseen tottunut…. Korhonen vielä puistelee päätään.

Julkisuus edistänyt asiassa

– Ehkä välinpitämättömyys johtuu siitä, että rakentajat ovat aina päässeet siitä, missä aita on matalin. Taloyhtiöistä löytyy harvoin tarvittavaa asiantuntemusta puuttua virheisiin. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että ison firman kanssa ei kannata rettelöidä, koska niillä on iso lakimieskaarti käytettävissään ja apunaan, Korhonen vielä pohtii.

– Meidän tapauksessamme on kuitenkin käynyt niin, että meillä on ollut esittää niin perustavia faktoja, etteivät ole voineet muuta kuin korjata, hän vielä jatkaa.

Tosin se on vaatinut Juhani Korhoselta valtavasti aikaa, toisaalta myös herättänyt mielenkiinnon selvittää asioita ja paneutua niihin perusteellisesti.

– Näen tämän asian siltä kantilta, että me joudumme taloyhtiönä joskus maksamaan näistä virheistä, jos niitä ei nyt korjata, Korhonen selittää sinnikkyyttään.

Entisen valtiovarainministeri Iiro Viinasen ja Juhani Korhosen haastattelu rakentamisen laadusta on julkaistu elokuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti Pääkaupunkiseutu Extrassa 6/2013.