Hyvinhoidetuissa kiinteistöissä varaudutaan syysmyrskyihin

Valio-myrsky riepotteli lokakuun alussa ankarasti etenkin Suomen keskiosia. Jotta suurilta vahingoilta voitaisiin välttyä, kannattaa kiinteistönhuollossakin varautua mahdollisiin myrskyihin mahdollisimman hyvin etukäteen.

Syysmyrskyt ovat puita riepottelevien tuultensa ja ikkunoita piiskaavien sateiden kera näyttäviä ja joskus jopa tuhoisia.
Esimerkiksi lokakuun alussa Valio-myrsky riepotteli ankarasti etenkin Suomen keskiosia. Rankkasateet, ulvova tuuli sekä korkeat aallot saivat aikaan yli 17 miljoonan euron tuhot.
Ylivieskassa varastorakennuksen katto lähti lentoon ja seinä kaatui, puita kaatui teille ympäri Suomea ja Savossa yli 10 000 kotitaloutta olivat hetkellisesti ilman sähköä.

Myrskyt ovat osa syksyä
Kuopion suunnalla myrskyn vaikutukset eivät olleet aivan yhtä vakavia. Pääosin Kuopion keskustassa talonyhtiöille kiinteistöhuoltoa tekevä Kiinteistö- ja ympäristöpalvelut KIPA Oy:n Tomi Aravirta arvioi Valion olleen tavallisen syysmyrskyn tasoinen.
– Kattoluukkuja lähti toki lentoon ja oksiakin lähti irti, ihan niin että huoltohommissa piti käyttää kurottajaa, Aravirta täsmentää.
Aravirran mukaan syksyyn mahtuu yleensä pari myrskyä, joista toinen on iso ja seuraava ikään kuin pikkuveli.

Varautuminen kaiken A ja O
Syysmyrskyt teettävät väistämättä lisää työtä. Kaikelta vahingolta ei aina voida välttyä, mutta paljolta harmilta voidaan kuitenkin säästyä varautumalla kunnolla.
Vaikka KIPA:lla lisätään myrskyjen ajaksi päivystävää henkilökuntaa, Aravirta kertoo merkittävimpien panostusten tapahtuvan kuitenkin jo kauan ennen kuin tuuli yltyy ja sade alkaa piiskata maata.
– Ennakointi on todella tärkeää tällä alalla, hän toteaa.
Siihen kuuluu paitsi jatkuva olosuhteiden tarkkailu, niin myös tietyt toimenpiteet, jotka on syytä hoitaa ennen kuin myrsky iskee.
Vaikka yritys onkin oiva esimerkki ennakoivasta kiinteistöhuollosta, muistuttaa Aravirta silti jokaista olemaan itse valppaana: – Syksyllä jokaisen kannattaa tarkistaa omat ikkunat ja vahtia pihalla olevan puun oksia. Jos jotain kuitenkin tapahtuu myrskyn aikana, apua löytyy. Me olemme täällä 24 h / 7.

3 vinkkiä syysmyrskyihin varautumiseen
1. Tarkista puiden oksat
Kaatuvat puut sekä lentävät oksat ovat yksi suurimmista syysmyrskyjen vahingon aiheuttajista. Ennakoiva kiinteistönhoitaja varautuu syksyllä tarkistamalla pihan puut ja varmistamalla, että vaarallisen näköiset oksat leikataan irti hyvissä ajoin. Aravirran mukaan etenkin mäntyjä kannattaa pitää silmällä, sillä niiden raskaat oksat saattavat tehdä paljon tuhoa.

2. Puhdista pihakaivot
Myös vesi voi aiheuttaa suuria vahinkoja. Siksi piha- ja kattokaivot kannattaakin pitää lehdistä puhtaana koko syksyn ajan. Hyvin varautunut kiinteistöhoitaja tarkistaa säännöllisesti kaivojen toimintakunnon.

3. Varmista kattoluukut
Joskus jos tuuli on voimakas ja ilmavirta sopiva, saattaa riimullakin kiinni oleva kattoluukku lähteä tuulen mukana irti. Aravirta kertoo, että esimerkiksi Valio–myrskyn aikana eräästä talosta maahan paiskautui noin kaksi metriä pitkä ja 80 kiloa painava kiloa painava luukku. Suurimmaksi osaksi kuitenkin luukut pysyvät katolla ja saattavat ponnahtaa vain vähän pois paikaltaan. Tästä syystä myrskyn jälkeen on erittäin tärkeää varmistaa, että luukut ovat paikoillaan ja riimut kiinni kattoluukuissa.

Kiinteistötyönantajat ry:n toimittama artikkeli on tuotettu osana Siistii hommaa –juttusarjaa, ja se julkaistaan osoitteessa www.siistiihommaa.fi