Samaan tapaan kuin asunto-osakeyhtiössä on järjestyssäännöt, pitää Airbnb-majoittajankin laatia vierailleen säännöt, miten asunnossa toimitaan. Helsinkiläinen Jenni Witikkala on majoittanut tähän mennessä noin 90 Airbnb-vierasta ja kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä. – Totta kai taloyhtiö voi puuttua tilanteeseen, jos Airbnb-vieraista aiheutuu häiriöitä. Majoittajan eli asunnon omistajan pitää kuitenkin itse ottaa vastuu siitä, että laatii säännöt, joita vieraiden on noudatettava, Jenni Witikkala korostaa.
Kiinteistönvälittäjänä työskentelevä Jenni Witikkala innostui Airbnb-majoittamisesta noin vuosi sitten.
Airbnb:hän on majoituspalveluita tarjoava yritys, jonka kautta majoitusta tarvitsevat ja majoitusta tarjoavat kohtaavat. Suomessa Airbnb:n kautta majoitusta tarjoaa jo yli 1 400 henkilöä.
Viime keväänä Helsingin Sanomien kaupunkisivut uutisoivat tapauksesta, jossa vuokralaiset olivat käyttäneet asuntoa omistajan tietämättä majoituskäyttöön. Taloyhtiössä alati vaihtuvat majoittujat aiheuttivat meteliä ja hämmennystä asukkaissa.
– En ole kokenut minkäänlaisia ongelmia Airbnb-vieraitteni ja taloyhtiön asukkaiden kesken, koska olen lähes aina itse paikalla, kun vieraat majoittuvat asunnossani, Jenni Witikkala toteaa.
– Kotkassa sijaitsevassa asunnossani, mitä myös käytän Airbnb-majoituksiin, en yleensä ole itse paikalla, mutta sielläkään en ole huolissani taloyhtiön tuntiessani. Lisäksi luotan niihin ihmisiin, jotka ovat siellä majoittuneet, hän jatkaa.
– Minun mielestäni tärkeintä ja paras tapa on se, että tutustuu itse vieraisiinsa ja heihin syntyy henkilökohtainen kontakti. Jos he majoittuvat niin, että kerrot, missä avaimet ovat tai mikä on lukkokoodi, mutta et itse heitä tapaa, tilanne on vieraidenkin kannalta toinen. ”Kasvottomuus” voi johtaa siihen, ettei vieras koe olevansa vastuussa toiminnastaan kenellekään, hän pohtii.
Jenni Witikalla ei ole ollut ongelmia vieraiden kanssa, eivätkä naapurit ole esimerkiksi Helsingissä kertaakaan maininneet mitään asunnossa usein vaihtuvista vieraista.
– Tässä taloyhtiössä on kivaa se, että kaikki naapurit tervehtivät toisiaan. Uskoisin, että joku asukkaista tulisi varmasti huomauttamaan minulle vieraistani, jos olisi tarvetta. Matkalaukun kolinaanhan he tähän mennessä vain ovat törmänneet, hän kertoo.
Ääritapauksessa haltuunotto käyttöön
Taloyhtiön näkökulmasta katsottuna Airbnb voi olla todellinen ongelma, jos majoittujat ”bilettävät” ja käyttäytyvät häiritsevästi.
– Tilanne on siinä mielessä hankala, että vaikka taloyhtiö voi antaa huomautuksen asunnon omistajalle, häiritsevästi käyttäytyneet vieraat ovat jo lähteneet.
– Jos asuntoon ”eksyy” usein häiritsevästi käyttäytyviä, silloin majoittajan eli asunnon omistajan pitää ottaa vastuu siitä, että laatii selkeät säännöt ja vaatii niiden noudattamista, hän pohtii.
Majoittujan täytyy tietää taloyhtiön järjestyssäännöistä, esimerkiksi milloin on oltava hiljaista. Vieraille on syytä kertoa myös rakennuksen yleisiin tiloihin liittyvistä säännöistä tai siitä, saako huoneistossa polttaa vai ei tai missä muualla voi tupakoida.
– Koskaanhan et tiedä, kuka ja minkälainen ihminen seuraavaksi asuntoosi tulee. Silloin kun on kuitenkin selkeät pelisäännöt, tuntuisi hämmästyttävältä, jos vieraat niistä huolimatta pistäisivät ranttaliksi, hän vielä miettii.
Hän uskoo, että myös Airbnb-majoituspalvelun luonne, se että majoittujat ja majoitusta tarvitsevat liittyvät palveluun jäseniksi ja heidän henkilöllisyytensä vahvistetaan, tekee yhteisöstä luotettavan ja turvallisen.
Mikäli vieraat aiheuttavat ongelmia, siitä voi antaa palautetta Airbnb:lle. Sitä paitsi palvelussa annetaan muutenkin palautetta, ja erityisesti silloin, jos majoitusolosuhteissa on ollut jotakin huomautettavaa.
Ota naapurivalvonta avuksi
Mikäli omistaja ei itse yleensä tapaa majoittujia, hän voi tehdä vaikka naapurinsa kanssa sopimuksen siitä, että hän ilmoittaa omistajalle, jos asunnosta kuuluu taloyhtiön asukkaita häiritsevää meteliä tai syntyy muuta häiriötä.
– Minusta on tärkeä osoittaa myös vieraille, että majoittaja haluaa puuttua siihen, jos häiriöitä syntyy. Jos naapurista saa vielä ”peräänkatsojan”, niin silloinhan voi tarvittaessa antaa myös Airbnb:lle palautetta vieraiden käyttäytymisestä, hän vielä arvioi.
Lisäksi onhan taloyhtiöllä mahdollisuus puuttua asiaan silloinkin, jos omistajan vuokralaiset aiheuttavat häiriötä.
– Ensiksi voidaan antaa omistajalle huomautus vuokralaisten aiheuttamasta häiriöstä. Siihenhän taloyhtiöllä on täysi oikeus. Pahimmassa tapauksessa asunto voidaan ottaa haltuun, ellei omistaja puutu tilanteeseen, hän vielä muistuttaa.
Yhteisö ja sen pelisäännöt luovat turvallisuutta
Kuinka uskallat – tätä on kysytty Jenniltäkin hyvin usein. Hänen mielestään juuri se, että toimii tietyn palveluntarjoajan kautta ja sen jäseniksi liittyneiden ihmisten kanssa, tuo majoittamiseen mukaan tietynlaista turvallisuutta ja luottamusta.
Vahinkojen varalta Airbnb:n tarjoaa majoitustakuun ja asunnon omistajalla täytyy olla kotivakuutus.
– Minusta on mukavaa, kun saa seuraa. Pidän matkustamisesta ja ihmisten tapaamisesta. Suomalaisessa kulttuurissa ei toteudu se, että voisit kaupungilla ruveta juttelemaan kenen tahansa ihmisen kanssa. Airbnb:n ansiosta tämä toimiikin niin päin, että ihmiset tulevat luokseni ja siitä syntyy tietynlainen kansainvälinen ilmapiiri. Se on ollut todella antoisa kokemus. Eikä ole tullut esimerkiksi ”Suomi-talvi-ahdistusta”, Witikkala naurahtaa.
– Esimerkiksi – majoitin hiljattain australialaisen vieraan, joka asuu Mongoliassa. Oli todella mielenkiintoista kuulla hänen kokemuksistaan. Ei sellaisia tarinoita kuule, eikä tällaisiin uusiin asioihin pääse käsiksi muuten. On ollut erittäin rikastuttavaa tavata näitä erilaisia ihmisiä, hän vielä kehuu.
Kulujen kattamiseksi tuloja
Majoituksen hintaa arvioidessaan Jenni Witikkala kertoi miettineensä, millä hinnalla olisi tyytyväinen luopumaan omasta tilasta ja omasta rauhasta. Airbnb:ssä voi tarjota majoitusta jaetussa huoneessa, omassa huoneessa tai asunnossa.
– Vaikka en itse nuku tässä samassa tilassa, laitoin parven jaetuksi huoneeksi, koska se sijaitsee keittiön ja kylpyhuoneen yhteydessä.
Hän perii majoitusmaksun lisäksi siivousmaksun, mikä on suhteellisesti isompi, jos yövyt vain yhden yön kuin jos viivyt vaikkapa 20 yötä.
– Minulla on tästä asunnostani iso asuntolaina maksettavana, joten on mukava saada majoituspalvelun kautta myös apuja sen maksamisessa ja Kotkankin asunnon kulujen kattamisessa, hän vielä perustelee osallistumistaan.
************************************************
MITÄ KERRON AIRBNB:STÄ TALOYHTIÖSSÄNI?
Majoittajat ovat vastuussa yhteisölleen, ja vastuullinen majoittaminen tarkoittaa, että on huomaavainen naapuri.
Tässä muutamia asioita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon, kun puhut muiden kanssa Airbnb:llä majoittamisesta.
Ennen kuin alat toimia majoittajana, sinun on tärkeää tietää, miten sopimukset ja säännöt, kuten vuokrasopimukset, taloyhtiön säännöt, osakasyhdistysten säännöt ja vuokralaisyhdistysten säännöt, vaikuttavat sinuun. Varmista ennen kohteesi ilmoittamista, että ymmärrät nämä säännöt ja noudatat niitä.
Kun keskustelet majoittamisesta asunto-osakeyhtiösi tai vuokranantajasi kanssa, he haluavat mahdollisesti tietää enemmän suunnitelmistasi toimia majoittajana.
Sinun kannattaa ehkä kertoa, kuinka usein aiot majoittaa vieraita, kuinka aiot valita heidät ja kuinka Airbnb rakentaa luottamusta yhteisössään.
Voit esimerkiksi päättää majoittaa vain vieraita, joilla on vahvistettu henkilöllisyys.
Naapurit haluavat ehkä tietää monia samoja asioita kuin vuokranantajasi ja asunto-osakeyhtiösi. He saattavat myös haluta tietää yksityiskohtia tulevista varauksista, kuten nimet, päivämäärät ja muita tietoja vieraistasi.
Yleensä avoin keskustelu naapureiden kanssa toimimisestasi majoittajana voi auttaa heitä tuntemaan olonsa rauhallisemmaksi.
Miten Airbnb toimii?
Airbnb aikoo lisätä huhtikuussa sivustolleen palvelun, minkä kautta naapurit voivat antaa palautetta Airbnb-majoitusta tarjoavan vierailijoista.
Suomessa Airbnb:llä on 3 800 vuokrattavaa kohdetta, joista yli 2 100 on tarjolla Helsingissä.
Majapaikan hinta vaihtelee muutamasta kymmenestä eurosta jopa useisiin satoihin euroihin yöltä.
Asunnon omistaja voi ilmoittaa asuntonsa vuokrattavaksi turisteille Airbnb:ssä ja majoitusta tarvitseva taas löytää sieltä tarjolla olevat kohteet. Sekä majoittaja että vieras maksavat Airbnb:lle provision, vieras hieman enemmän kuin majoittaja.
Airbnb tulee sanoista AirBed & Breakfast. Idea yritystoiminnasta syntyi Yhdysvalloissa vuonna 2008 siitä, kun yrityksen perustajat keksivät tarjota ilmapatjamajoitusta vuokra-asunnossaan kaupungissa järjestetyn kongressin vieraille.
Teksti ja kuva Riina Takala
Haastattelu julkaistu huhtikuussa ilmestyneessä Kiinteistöpostissa 3/2016