Hyvällä valaistuksella viihtyisyyttä, turvallisuutta ja energiatehokkuutta

Pimeään vuodenaikaan katseet kiinnittyvät valaistukseen tai sen puutteeseen. Hyvä valaistus luo taloyhtiöön viihtyisyyttä ja tuo turvallisuutta. Valaistuksella vaikutetaan myös energiankulutukseen. Valaistuksen suunnitteluun on syytä käyttää asiantuntijaa.

Millainen on hyvä valaistus, tähän ei ole Motiva Oy:n asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan yksiselitteistä vastausta.

– Jokainen kohde on erilainen. Valaistuksen toteutuksessa onkin aina hyvä käyttää asiantuntijaa, joka suunnittelee kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopivan valaistuksen. Näin saadaan tarpeenmukainen, laadukas, turvallinen ja energiatehokas valaistusratkaisu, joka on myös visuaalisesti miellyttävä.

Valaistussuunnittelija käy läpi taloyhtiön pihat, rappukäytävät ja muut yhteiset tilat, ratkaisee katvealueiden valaisemisen, etsii sopivat valaisintyypit ja miettii niiden ohjauksen.

Yksi tärkeä asia pihavalaistuksessa on, että valot eivät häikäise huoneistoihin. Tolppien pitää olla oikealla korkeudella ja valon ohjautua alaspäin.

Päivi SuurUskin mukaan tänä päivänä ymmärretään valaistussuunnittelun tärkeys. Hän arvelee tietoisuuden kasvaneen ledien vallatessa markkinoita.

– Nykyisin halutaan luoda kohteeseen sopiva ja yksilöllinen valaistus, joka on paljon muutakin kuin pelkkä perusvalaistus. Ja tähän led tarjoaa monia vaihtoehtoja.

Valaistuksen uudistaminen on yksi helpoimmista tavoista vaikuttaa taloyhtiön hiilijalanjälkeen. Energiatehokkuutta tarkasteltaessa paitsi valon lähteellä myös sen ohjauksella on iso merkitys. Tämä pätee etenkin ulkovalaistukseen. Kuva: Ari Korkala

Led syrjäyttänyt muut

Lamppuja valaisinmarkkinoilla on tapahtunut paljon viimeisen vuosikymmenen aikana.

Valaistusta koskeva lainsäädäntö on muuttunut vaiheittain. Energiatehottomat valonlähteet ja valaistustuotteet on rajattu pois markkinoilta.

Kauppojen hyllyiltä häipyivät ensin hehkulamput ja seuraavassa vaiheessa halogeenit. Tilalle tullut led kuvattiin synonyymiksi uudelle, energiatehokkaalle ja edistykselliselle.

Motivan asiantuntija Päivi SuurUski arvioi kymmenisen vuotta siten, että vuonna 2020 ledvalaistus on lähes kaikissa uudisrakennuskohteissa.

Tämä on käynyt toteen, ja ledit ovat syrjäyttäneet muut valonlähteet myös peruskorjauskohteissa.

– Ledvalaisimien kehitys on ollut viime vuosina hyvin nopeaa. Tuotteiden laatutaso on vakiintunut ja hintataso laskenut. Vaikka led on edelleen hankintahinnaltaan arvokas verrattuna muihin vaihtoehtoihin, pärjää se hyvin laskettaessa valaisimen elinkaarikustannuksia. Näissä otetaan huomioon muun muassa käyttöikä, energiankulutus ja kunnossapitokustannukset.

Taloyhtiöiden vanhoilla pihoilla on edelleen paljon elohopealamppuja. Jos sellainen vioittuu tai menee rikki, on sen tilalle usein mahdollista vaihtaa monimetalli- tai ledlamppu ilman, että vanhaa toimivaa valaisinta tarvitsisi muuttaa.

Elohopealamput samoin kuin osa suurpainenatriumlampuista poistuivat markkinoilta viitisen vuotta sitten.

Led on myös sisätiloissa suosittu vaihtoehto.

Muita tavallisia valonlähteitä ovat energiansäästölamput ja loisteputket. Ledit kuitenkin kuluttavat noin 60 prosenttia vähemmän sähköä kuin loisteputkivalot.

Ledit myös kestävät hyvin toistuvaa syttymistä ja sammumista. Ledit ovat pitkäikäisiä ja niille luvataan monen vuoden takuu ja kymmenien vuosien käyttöikä.

– Käytännössä tätä ei ole vielä voitu todentaa, koska ledit ovat olleet markkinoilla vasta niin lyhyen aikaan. Aluksi ledejä kohtaan oli epäluuloja, koska niiden laatu oli epätasaista, mutta nykyisin tällaisia ongelmia ei juuri ole.

Valaistussuunnittelija käy läpi taloyhtiön pihat, rappukäytävät ja muut yhteiset tilat, ratkaisee katvealueiden valaisemisen, etsii sopivat valaisintyypit ja miettii niiden ohjauksen. Pihavalaisimet eivät saa häikäistä huoneistoihin. Tolppien pitää olla oikealla korkeudella ja valon ohjautua alaspäin. Kuva: Mikael Lindén

Valon ohjauksella energiansäästöä

Energiatehokas valaisin on myös ilmastoteko.

Valaistuksen uudistaminen onkin yksi helpoimmista tavoista vaikuttaa taloyhtiön hiilijalanjälkeen.

Energiatehokkuutta tarkasteltaessa paitsi valonlähteellä myös sen ohjauksella on iso merkitys. Tämä pätee etenkin ulkovalaistukseen.

– Ulkovalaistusta käytetään määrällisesti eniten, joten siihen kohdentuu myös suurin osa valaistuksen energiankulutuksesta, Päivi Suur-Uski toteaa.
Liikkeentunnistimet, läsnäolotunnistimet tai hämäräkytkimet auttavat siinä, että valo palaa siellä missä sitä tarvitaan. Tämä lisää myös turvallisuutta.

Asiantuntija Päivi Suur-Uski toteaa, että valaistuksen ohjaus on myös käyttäjäystävällinen.

Esimerkiksi kellaritiloihin tai roskakatokseen mennessä asukkaan ei tarvitse hapuilla katkaisijaa, kun valo syttyy automaattisesti.

– Taloyhtiön uudistaessa valaistusta parannetaan usein myös sen tasoa. Eli jos ennen on ollut muutama valopylväs pihassa, on niitä uudistuksen jälkeen moninkertainen määrä.

Kulkuväylien lisäksi hyvä valaistus on tärkeä ulko-ovien läheisyydessä, leikkialueella ja parkkipaikoilla.

Asianmukainen valaistus ehkäisee myös ilkivaltaa.

Säästöintoilussa on hyvä muistaa, että valaistus on tarkoitettu tarpeeseen. Sentin venyttäjän ei tarvitse olla pimeässä ja hämärässä, kun valot ovat päällä siellä missä niitä tarvitaan ja sen ajan kuin niitä tarvitaan.

Nykyisin halutaan luoda kohteeseen sopiva ja yksilöllinen valaistus, joka on paljon muutakin kuin pelkkä perusvalaistus. Ja tähän led tarjoaa monia vaihtoehtoja, Päivi Suur-Uski sanoo. Kuva: Jari Aalto

Lamppujen kierrätys kuntoon

Lamppujen kierrätyksessä on yhä parantamisen varaa. Käytettyjä lamppuja laitetaan vanhojen hehkulamppujen tapaan vielä paljon sekajätteeseen, jonne ne eivät kuulu.

Käytettyjen energiansäästö- ja led-lamppujen sekä loisteputkien oikea osoite on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste. Näin varmistetaan se, että lampuista edelleen hyödynnettävät materiaalit saadaan talteen.

Teksti: Irene Murtomäki

Taloyhtiön hyvän valaistuksen tarkistuslista:

1. Käy läpi ulko- ja sisätilojen valaistuksessa käytetyt lampputyypit sekä tarkista mahdollisuus lampunvaihtojen yhteydessä siirtyä energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin.
2. Selvitä valaistuksen ohjaustapa ja varmista, että valaistus ei ole päällä turhaan.
3. Selvitä valaistusasiantuntijan kanssa valaistuksen nykyaikaistamisen vaihtoehdot, niin valaisimet kuin niiden säätö- ja ohjausmahdollisuudet.
4. Ota huomioon myös muiden kunnostustarpeiden vaikutus valaistusuusinnan aikataulutukseen, kuten porraskäytävän maalaukset ja mahdolliset pihan rakennustyöt.
5. Selvitä, millaisia eri ratkaisuja markkinoilla on tarjolla.
6. Päätä, mitä asioita kilpailutuksessa painotetaan ja vertaile eri ratkaisujen kokonaiskustannuksia.

Lähde: Motiva