“Hyvä vuokralainen tärkeämpi kuin huippuunsa hilattu vuokra”

– Hyvä vuokralainen on tärkeämpi kuin huippuunsa hilattu vuokra, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.
Koska vuokra-asuntomarkkinoille on tullut paljon uutta vapaarahoitteista tarjontaa, monet yksityiset vuokranantajat ovat joustaneet vuokrissa yrityksiä enemmän.
– Olemme koko kuluneen vuoden ajan nähneet, että vuokria on jouduttu jopa laskemaan vuokralaisen saamiseksi. Tämä näyttää Vuokraovi.comin aineiston perusteella nyt konkretisoituvan pääkaupunkiseudulla, vaikka tilastot eivät sitä aiemmin ole osoittaneetkaan. Näyttää siltä, että varsinkin yksiöiden vuokrissa on tullut pääkaupunkiseudulla katto vastaan, hän jatkaa.
Tämä tulee esiin vertailtaessa Vuokraovi.com -sivuston yksiöiden vuokrailmoituksia. Alma Median konserniin kuuluva Vuokraovi.com on kerännyt aineistoa, josta on vertailtu vuokrapyyntöjen muutoksia aiempaan. Vertailu on tehty ensimmäistä kertaa Suomen Vuokranantajien kanssa.
Vertailussa havaittiin, että yksityisilmoittajien vuokrapyynnit ovat laskeneet vuoden takaisesta pääkaupunkiseudulla peräti 5,4 prosenttia, kun yritysilmoittajien vuokratasot ovat samalla aikavälillä nousseet 0,7 prosenttia.
Yritysilmoittajien suuremmasta määrästä johtuen koko pääkaupunkiseudun yksiöiden vuokrat ovat kuitenkin 0,3 prosentin nousussa.
Lisäksi aineiston perusteella on nähtävissä Koro-Kanervan mukaan sekin, että varsinkin Helsingissä kausivaihtelut ovat tasoittuneet ja loppukesällä ei enää nähdäkään niin selkeää piikkiä vuokratasoissa.
– Tämä vahvistaa käsitystä siitä, että varsinkin Helsingin keskustassa ja sen liepeillä vuokrat ovat aika tapissa. Asuntoa haetaankin nyt hyvien yhteyksien varrelta kauempaa keskustasta matalammalla vuokralla, näkee Koro-Kanerva.
– Osittain syynä tähän on myös heikko talouskasvu. Ihmisten tulot eivät ole viime vuosina kasvaneet samalla tahdilla asumismenojen kanssa. Asumismenot suhteessa ihmisten tuloihin eivät toistaiseksi ole Suomessa nousseet mahdottoman korkeiksi, mutta vuokrat eivät voi nousta loputtomiin, jos tulotaso junnaa paikallaan, hän vielä painottaa.