Hyvä lukitus helpottaa kulkemistakin

Ellei taloyhtiön lukitusjärjestelmän avaimia sarjoiteta ennen suurta remonttia, niin viimeistään heti remontin valmistuttua kannattaa pistää avaimien sarjoitus uusiksi tai uusia koko lukitusjärjestelmä. Se on suositeltavaa varsinkin, jos lukot ovat palvelleet jo vuosikymmeniä.

Näin kehottaa Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen, joka muistuttaa siitä, että avain on arvoesine, jota pitäisi säilyttää arvoisellaan tavalla.
Avainasiat ovat Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläisen mukaan nyt yleisesti ottaen paremmalla tolalla kuin aikaisemmin.
– Avaimet tai paremminkin niiden katoaminen ovat aiheuttaneet huolta yhä enenevässä määrin ja on ruvettu miettimään, voisiko asialle tehdä jotain. Esimerkiksi taloyhtiöissä asiaan on herätty hyvin, Pänkäläinen toteaa.

Avainasiat kuntoon remontin yhteydessä
– Taloyhtiöissä on oivallettu, että avain- tai koko lukitusjärjestelmä on hyvä laittaa kuntoon remontin, esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä – joko ennen tai jälkeen.
Lukkojen sarjoitus voidaan uusia ennen remonttia, jolloin tiedetään, missä ja kenellä avaimia on, ja kuinka paljon.
– Jollei tätä tehdä ennen remonttia, niin viimeistään heti remontin valmistuttua pistetään avaimien sarjoitus uusiksi tai uusitaan koko lukitus. Se on suositeltavaa varsinkin, jos lukot ovat palvelleet jo vuosikymmeniä.
Turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen arvioi, että hyvin monessa talossa on edelleen mekaaniset alkuperäiset Abloyn classic-avaimet.
– Lukot ja avainpesät ovat niin kestäviä, että 50 vuotta palvelleet järjestelmät eivät ole harvinaisia.Ikävää tilanteessa on se, että vuosikymmenten aikana asukkaat ovat vaihtuneet, ihmisiä on tullut ja mennyt, joten on mahdotonta jäljittää kenellä ja missä avaimia on.

Lukitusjärjestelmät kehittyneet
– Avaimet ja lukitusjärjestelmät ovat kehittyneet huomattavasti – ja parempaan suuntaan. Jo jonkin aikaa käytössä ollut sähköinen avain on ollut todella hyvä muutos, Aku Pänkäläinen toteaa.
Taloissa on tänä päivänä käytössä lukitusjärjestelmiä, joiden avaimissa on mekaaninen ja elektroninen tunniste tai jopa pelkästään elektroninen tunniste.
– Tällaisissa kohteissa avaimet, jotka annetaan esimerkiksi remontti-ihmisille, voidaan töiden valmistuttua poistaa järjestelmästä. Eli vaikka avaimia jäisikin niin sanotusti maailmalle, niillä ei tee mitään.
Uusi teknologia näkyy avain- ja lukitusmarkkinoilla. Mekaanisten ja sähköisten avaimien lisäksi markkinoilla on lukitusjärjestelmiä, joissa ovi avautuu kulkukorttia vilauttamalla tai biometrisella tunnisteella, kuten sormenjälkitunnisteella.
Uusinta uutta edustaa avaimeton älylukko. Sitä hallitaan kännykän kautta tai pilvipalvelussa, eikä ovessa ole lukijalaitteistoa tai numeronäppäimistöä. Avaimena voi toimia älypuhelin tai vaikkapa mikä tahansa NFC-kortti, kuten bussikortti. E-avain voidaan lähettää esimerkiksi lähetin tai remonttimiehen kännykkään tarvittavaksi ajaksi ja poistaa netin kautta napin painalluksella.

Kulkeminen helpommaksi
Turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen toteaa järjestelmien muuttumisen vaikuttavan kulkemiseen.
– Yleensähän avaimista ja lukoista puhuttaessa ne yhdistetään murtoturvallisuuteen. Toki niiden pitää olla siinä edelleen hyviä. Mutta nostaisin esille myös kulkemisen helpottamisen, mitä uudet tekniset ratkaisut ja teknologia edesauttavat.
– Väestön ikääntyessä asia noussee enenevässä määrin esille. Esimerkiksi rollaattoria tarvitsevan ikäihmisen kulkeminen ovissa olisi sujuvaa, jos hänellä tai hänessä olisi tunniste, jolla ovi avautuisi ja sulkeutuisi automaattisesti.
Avaimien ja lukkojen saadessa uusia ulottuvuuksia Aku Pänkäläinen ei kuitenkaan usko, että mekaanisista avaimista päästäisiin lähitulevaisuudessa eroon. Siihen kuluu muutama sukupolvi, Aku Pänkäläinen vielä arvioi.

Teksti ja kuva: Irene Murtomäki
Artikkeli on julkaistu elokuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti Pääkaupunkiseutu Extrassa.